Cykla på vintern – främjar miljön men också din hälsa!

 

Visst längtar man efter ljus, sol, varmare väder och växter som knoppar? Än dröjer nog våren ett tag till men på Safe-X förespråkar vi att ta cykeln året runt – det är ett hållbart alternativ för vår miljö men ger också rörelse och en hållbar livsstil!

Vi förespråkar också säkerhet och trygghet. Vi har därför samlat våra bästa tips för att du ska kunna cykla säkert året runt, även i mörker och kyla.

 

Du syns väl i mörkret?

Kanske den viktigaste säkerheten är att du syns i mörkret. Det är lätt att tro att man som cyklist alltid syns men tänk på att bilister ofta har svårt att se dig i mörker.

Använd därför alltid:

  • Reflexer (röd reflex baktill, vit reflex framtill och vit/orangegul på sidan)
  • Rödlampa bak
  • Vit eller gul lampa fram
  • Använd gärna reflexer på kläder eller reflexväst

 

Byta däck?

Det är inte bara din bil som behöver byta däck efter underlag. Dubbdäck är inget krav men det kan kännas och upplevas säkrare att cykla med vid halka. För bästa stabilitet är det viktigt att byta till dubbdäck på framhjulet men det kan kännas tryggt att ha dubbdäck på båda hjulen.

Förutom dubbdäck finns det också däck med en speciell gummiblandning för halt underlag eller normala däck med grövre mönster som ger ett bättre grepp.

Om det är mycket snö är det lättare att cykla och ta sig fram med breda däck då de ger bättre grepp och stabilitet. En mountainbike är ett bra val!

 

Kollat bromsarna?

Innan du ger dig ut på vägarna i vinter bör du kolla så att cykelns bromsar funkar som de ska. Fälgbromsar fungerar sämre när de är blött ute och gummit i bromsklossen kan också fungera sämre när det är kallt. Ha därför som vana att alltid kolla dina bromsar innan du ger du ut i kallt eller halt väglag! Ett tips är att också se över och smörja kedjan!

 

Serva din cykel?

Vänta inte till våren, redan på vintern kan det vara en bra idé att serva din cykel. Oftast har cykelverkstäderna lugnare och det är lättare att få en snabb tid. Men också för att vintern är en tid som sliter mycket på din cykel med blöta, leriga och snöiga vägar med hala löv eller vägsalt. För att förlänga och spara på din cykels livslängd är det därför en bra idé att serva och hålla efter din cykel!

Ett tips är att besöka någon av våra servicestationer under din cykeltur, här kan du serva och utföra enklare reparationer med hjälp av ett antal verktyg och hjälpmedel.

 

Rätt kläder?

Det kan vara svårt att få till rätt kläder när det är kallt ute men du blir varm när du rör dig! Det krävs därför lite mer planering än när du ska ge dig ut under sommaren. Det är viktigt att inte bli blöt och fuktig under cykelturen. Välj därför plagg som håller vind och väta borta men som samtidigt andas. Använd lager på lager så kan du enkelt kan ta av eller på ett lager om du skulle bli för varm eller kall.

Börja med ett lager av funktionella underställ, ett värmande mellanlager som är värmande och ett skyddande jacka som skyddar mot vind och regn. Glöm inte mössa, vantar och eventuellt också skoskydd som värmer dina tår!

 

Har du aldrig cyklat under vintervind kan det kännas nytt och ovant men det kan också vara fantastiskt att få komma ut i frisk luft, röra på kroppen och få se nya härliga miljöer i ett vintrigt landskap. Vi hoppas du blir inspirerad att våga testa!

Foto: Thomas Lüddeckens

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Förråd och cykelställ

Sommarhälsning från Axelent-Safe-X!

Axelent Safe-X önskar alla kunder en glad sommar

Självgående expertis underlättar för gruppen

Byggmästargruppen och Axelent har samarbetat under projektet i Jakobsberg då Axelent levererat oc...

FAQ -Servicestation

Våra servicestationer är innovativa och en användarvänlig lösning för enklare underhåll och repar...

Din helhetsleverantör av förråd och cykelställ

Vi erbjuder en helhetslösning som gör det enkelt att skapa en säker och bekväm lagring av viktiga...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.