Truckvett och etikett

Truckar får inte köras hursomhelst. Det fanns en tid när det inte var så noga vem som körde eller hur det kördes, men den tiden är förbi. Svenska Arbetsmiljöverket har statistik på olyckor inom industrin och har agerat när det gäller svensk truckkörning, något som lett till färre olyckor.

Axelent_800x530_AW65.jpg)

 

I Sverige är arbetsgivaren den som är ansvarig för säkerheten och att trafikregler upprättas på arbetsplatsen, så att ingen kommer till skada. Arbetsgivaren måste alltså planera hur trafiken ska ledas, både inne och ute, och både när det gäller körande och gående personal. Det finns alltså inga regler som säger att du måste använda blinkers när du ska svänga, men om arbetsgivaren gjort en bedömning att det är riskfyllt att svänga på ett visst ställe så kan denne ta med detta i arbetsplatsens trafikregler. Ibland kan även en signalperson behövas.

Så länge truckkörning görs på ett inhägnat område så är det företagets regler som ska efterföljas. Körs trucken däremot på ett icke inhägnat område så är det vanliga trafikregler som gäller – exempelvis den i Sverige hederliga högerregeln.

Axelent_800x530_AW65_2.jpg

 

Vem får köra truck?
För att få köra truck i Sverige måste föraren genomfört en truckförarutbildning. Och, så klart, fått godkänt resultat. Det finns dock inga krav på hur en truckutbildning ska se ut, vilket kan kännas lite udda. Som tur är räcker det inte bara med ett godkänt resultat på truckutbildningen, utan även arbetsgivaren måste ge körtillstånd för att rätten att köra truck ska gälla. Det är även arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret.

Behövs vanligt körkort?
Om du bor i Sverige och kör truck inomhus så behöver du inte ha något vanligt körkort. Kör du däremot på allmän väg, alltså utanför inhägnat område, behöver du ha minst traktorkörkort. Vad som gäller i ditt land får du ta reda på.

Undvik olyckor
Det är vanligt med olyckor där truckar är inblandade. Påkörningsolyckor är absolut vanligast, ofta med fotledsskador som följd. Men många olyckor kan förebyggas med hjälp av påkörningsskydd, varningsskyltar, markeringar – och inte minst med förändrade attityder och beteenden bland de arbetande. 

Mer om truckkörning:
Alla svenska bestämmelser kring truckkörning kan du läsa mer ingående om i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5.  

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Kunskap

9 sep 2021 • Kunskap, Säkerhet, Axelent Safety Group, Artikel

Axelent Safety Group tar säkerhetsfrågorna till nya höjder

Ända sedan starten för 30 år sedan har säkerhet i våra kunders produktion varit Axelents huvudfok...

7 sep 2021 • Kunskap, Säkerhet, Movie

”Säkerhet får en större och större roll i vår vardag”

Vi träffade Axelent Safety Groups medlemmar i Köpenhamn för att få en inblick i vad de arbetar me...

2 sep 2021 • Kunskap, Movie, Säkerhet

Tips för hur du kommer att lyckas med din maskinsäkerhet

Vid en riskfylld situation står konstruktörer ofta inför utmaningen att hitta en skyddsåtgärd som...

24 aug 2021 • Kunskap, FAQ, Säkerhet

En del brytare hindrar dörren från att öppnas

En del brytare hindrar grinden/dörren från att öppnas (”skyddslåsning”). När behövs sådana brytare?