Riskbedömning – Sättet du gör det på räknas!

 

Riskbedömning är verkligen inte den roligaste bland uppgifter som ska utföras av utvecklare och designingenjörer. Men det är obligatoriskt när det gäller design av säkra produkter, CE-märkning av maskiner och praktiskt taget alla andra produkter.

 

Orsakerna till att många tekniker ogillar uppgiften är lätta att förstå:

  • Riskbedömning leder ofta till sätta tillåtna gränser för användningen av maskiner. Säkerhetsåtgärder försvårar nästan alltid tillgången till maskiner och kostar cykeltid. Dessutom ökar de kostnaden för maskinen. Riskbedömning uppfattas alltså som en ”okreativ”-uppgift – tvärtom mot vad designers vill göra.
  • Många designers saknar fortfarande enkla, logiskt uppbyggda, lättförstådda riskbedömningsmetoder. I slutet av processen är man nästan alltid osäker. Har vi förbisett eller missbedömt något?

 

Hjälp på vägen – Vi delar med oss av Axelents Riskbedömningsguide

För att hjälpa design- och underhållsavdelningar med övergången till uppgiftsbaserad riskbedömning tillhandahåller Axelent den kostnadsfria broschyren "Riskbedömning inom maskinteknik".
Underlaget är ett utdrag ur en omfattande bok som vår säkerhetsexpert, Matthias Schulz, har skrivit om riskbedömning och beskriver kortfattat i praktiska termer hur man gör uppgiftsbaserad riskbedömning.

Broschyren finns tillgänglig på fem olika språk, medan den ursprungliga boken "Riskbedömning i praktiken" för närvarande bara finns tillgänglig på tyska.

Ladda ner Axelents Riskbedömningsguide och få mer information om säkerhetsfrågor på vår Säkerhets Hub!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Kunskap

Hålla människor ute eller robotar inne?

Att välja lämpliga säkerhetsåtgärder, inklusive säkerhetsstängsel, kräver en grundlig riskbedömning.

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar den 15 november kl. 11:00

Safety Webinar - "Nya standarder för maskinsäkerhet och maskinförordningen" 

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar den 8 juni kl. 11:00

Ämnet är "Från riskbedömning till val av säkerhetsskydd" 

Hur rätt säkerhetsavstånd minskar risken för olyckor

Säkerhetsaspekten är viktig inom varje bransch eller verksamhet - Finn användbara tips!

Safety Design

Ta en titt på vår nya ritapplikation Axelent Safety Design - det enkla sättet att designa säkerhet.

Upptäck enkelheten med vår intuitiva ritapplikation, perfekt för att smidigt skapa säkerhetslayouter. Safety Design erbjuder ett omfattande utbud av produkter, från maskinskydd till skyddsräcke för fotgängare, som täcker alla aspekter av säkerhet i maskin- och lagermiljöer. Omfamna en säkrare arbetsplats med Safety Design, där säkerhet möter enkelhet.