Trucken – oumbärlig men farlig

Trucken är lika oumbärlig som arbetsredskap inom industrin som den är livsfarlig om den inte används på ett korrekt sätt. Bara i USA genererar olyckor med gaffeltruckar 85 dödsfall om året och står för 1/6 av alla arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.

Axelent_800x530_AW5_storbritannien.png)

 

Storbritannien
I såväl Storbritannien som Sverige visar statistiken att truckar är den maskin som orsakar i särklass flest arbetsplatsolyckor. Bara i Storbritannien resulterar gaffeltruckolyckor i 1 300 sjukhusvistelser om året – det är fem brittiska arbetare om dagen, enligt British Safety Council. Mest utsatta är de gående på arbetsplatsen, de motsvarar 57 % av de skadade i Storbritannien och 80 % av de skadade i USA. I sin studie skriver British Safety Council att många av olyckorna hade kunnat undvikas om företag såg till att mer konsekvent dela upp områden för gående och fordon.

Axelent_800x530_AW52_usa.png

 

USA
I USA där omkring 85 personer om året omkommer och 34 900 skadas svårt i truckolyckor, beräknar the Occupational Safety & Health Administration (OSHA) att olyckorna skulle kunna minskas med 70 % om arbetsplatserna satsade på en mer stringent policy kring utbildning och säkerhetsåtgärder. Utöver lidandet som skulle undvikas skulle den sammantagna kostnaden som truckolyckorna genererar minska med 94,5 miljoner dollar – varje år.

Axelent_800x530_AW52_australien.png)

 

Australien
Ett land som stadigt minskat andelen olyckor kopplade till truckar är Australien. År 2008 låg antalet svårt skadade på 1 110 personer, sju år senare hade den siffran minskat till 800. Landet har satsat stort på att säkerhetsutbilda såväl truckförare som övriga anställda på arbetsplatser där truckar förekommer.

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Säkerhet

14 jun 2021 • Säkerhet

Vi delar med oss!

Vi har samlat all vår kunskap om hur du kan skydda dig själv samt din personal, produktion, lager...

20 apr 2021 • Säkerhet

FAQ När behöver en dörr i ett maskinskydd en övervakningsbrytare?

29 mar 2021 • Säkerhet

När behövs så kallade oförlorbara fästelement? 

Ett fästelement som man inte kan tappa bort, oförlorbara, och som förblir förankrat till antingen...

10 feb 2021 • Säkerhet

Vad är minsta höjd för ett maskinskydd?

1400 mm, då är det inte möjligt att bara hoppa över. 1000 mm är tillåtet, men endast om det finns...