Vår historia

Axelent - en framgångssaga inom säkerhet och innovation

Historien om Axelent är en inspirerande resa fylld av framgång och uthållighet. Det hela började på 1990-talet i Hillerstorp, en liten ort i Småland, Sverige. Det var där det började, visionen om att skapa en säkrare arbetsmiljö för människor som arbetar med maskiner och industriella processer.

Med en stark vilja att förbättra säkerheten och minimera riskerna för olyckor och skador, började utvecklingen av innovativa lösningar för att skydda människor och utrustning från farliga situationer.

Genom åren har Axelent fortsatt att växa och utveckla sitt produktsortiment. Vi har introducerat innovativa lösningar som X-Tray, ett flexibelt och lättinstallerat kabelstegssortiment samt X-Rail, ett smart fallskyddssystem. Dessa produkter har inte bara visat sig vara en framgång bland kunder och partners, utan har också bidragit till att stärka Axelent som en komplett leverantör av säkerhets- och skyddslösningar.

Idag är Axelent en global företagsgrupp med etablering i över 60 länder världen över. Det har varit en enorm resa, från starten i Småland med 6 anställda till att idag har etablerat sig globalt i världen med över 350 anställda. Det är en resa vi alla på Axelent är stolta och fascineras över. Att utvecklas och växa finns i företagets DNA och något som alla anställda på Axelent dagligen får uppleva och utvecklas av.  Vi brukar säga att vi på Axelent är som en enda stor familj. Numera börjar familjen bli ganska omfattande men vi har ändå lyckats behålla känslan av samhörighet och delaktighet som vi värderar så högt.

Vi kallar det One Axelent.

Häng med på vår historia

  Axelents historia Folke och Hälge
 • Axelent grundas 1990

  Axelent grundas år 1990 av bröderna Folke och Helge Axelsson tillsammans med deras söner Stefan, Johan, Per-Åke och Mikael. Namnet Axelent är inspirerat av deras gemensamma efternamn, Axelsson.

 • Familjen växer 1991 - 1993

  Under 1991 börjar Axelents produkter säljas på den danska marknaden genom en återförsäljare. 1993 sker första utlandsetableringen i Tyskland. Ungefär tio år senare grundar Axelent sitt eget företag där, Axelent GmbH. 

 • Familjen växer 1999

  Familjen utökas när Axelent startar bolag i Frankrike.

 • Ny ägarform bildas 2000

  De första tio åren drev de fyra kusinerna Axelent men hösten 2000 köpte Johan och Stefan ut resterande kusiner från företaget. Stefan var då 30 år och Johan 23 år och de bestämdes att de behövde ta in en VD utifrån vilket blev Mats Hilding som även han gick in som delägare av bolaget. Sedan dess har de jobbat med olika expertisområden, Mats med inköp och ekonomi, Johan med innovationer och Stefan med marknad- och säljfokus. De har alltid arbetat utifrån att få ihop helheten och förena kompetenserna. De hade redan tidigt en tydlig vision om att företaget skulle växa globalt.

 • Försäljningen tar fart 2001

  Johan, Mats och Stefan gör sin första affär tillsammans den 1 mars 2001.
  Vid den här tiden omsätter bolaget knappt 60 miljoner och finns i tio länder.

 • Familjen växer 2002

  Axelent England och Axelent USA välkomnas in i familjen. 2003 etablerar sig Axelent även i Belgien.

 • Axelent Engineering 2005

  För att lyckas med stora volymer är automatisering viktigt och arbetet med automatisering av produktionen har hela tiden varit nära knuten till produktutvecklingen. Mycket av det arbetet har möjliggjorts tack vare dotterbolaget Axelent Engineering som köptes 2005. Bolaget bestod från början av Nittorps Mekaniska och Hestra Mekaniska som slås ihop under namnet Hestra Automation.

   

  Läs mer om Axelent Engineering.

 • X-Guard lanseras 2008

  Den banbrytande produkten X-Guard föds, ett flexibelt och modulärt skyddsgaller som snabbt blev en branschstandard. Den unika designen och höga kvaliteten på X-Guard öppnade upp dörrar för Axelent.

 • Familjen växer 2009

  Axelent etableras i Spanien.

 • Nytt produktsortiment inom kabelhantering 2010

  Europas modernaste produktionsanläggning för kabelstegar invigs och Axelent utökar därmed sitt produktsortiment med kabelstegar.

 • Familjen växer 2010

  Axelent Australien välkomnas in i Axelent familjen.

 • Nothinplaketten 2013

  Mats Hilding, Johan Axelsson och Stefan Axelsson får Nothinplaketten; det mest prestigefyllda priset bland företagare i Finnvedenregionen.

 • Expansionen fortsätter 2016

  Det Japanska kontoret öppnas och försäljningen passerar 50 miljoner euro.
  Axelent Tecnel (nuvarande Axelent i Italien) ägs nu helt av Axelent.

 • Utses till superföretag 2018

  Axelent utses till ett av landets superföretag av affärstidningen Veckans Affärer och hedras också som ett av de bäst presterande privata företagen i svenska näringslivet av Bisnodenätverket. Det här året blir också Axelent Safe-X en del av Axelent Group.

 • Familjen växer 2020

  Axelent öppnar ett eget logistikcenter i Bangkok, Thailand. Axelent Group har nu över 300 anställda och verksamhet i närmre 50 länder.

 • Axelent Solutions 2021

  Axelent Engineering bryter ut ett av deras erbjudande inom PML och mjukvaruförsäljning och delas upp i två bolag, Axelent Solutions AB skapas.

   

  Läs mer om Axelent Solutions.

 • Axelent Wire Tray 2021

  Axelent flyttar ut försäljningen av kabelstegar och ett nytt bolag skapas – Axelent Wire Tray.

   

  Läs mer om Axelent Wire Tray.

 • Lansering av påkörningsskydd 2022

  Vi lanserar ett unikt påkörningsskydd på marknaden och kallar det X-Protect. Det är ett sortiment av modulära påkörningsskydd för lager och industri och det senaste tillskottet i Axelents utbud av säkerhetsprodukter för arbetsplatser.

 • Ny VD 2023

  Karin Sandén Ahlqvist utses till Axelent ABs nya VD.

 • Framtiden

Resan med Axelent

Från då till nu

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.