Joakim Segeblad är Legomästaren bakom Axelents X-Protect kampanj

Legointresset har funnits hos Joakim sedan barnsben, men i vuxen ålder väcktes intresset åter till liv. För några år sedan ledde intresset honom hela vägen till Lego Masters Sverige i TV4. En erfarenhet som skulle öppna dörrar han själv aldrig trodde var möjliga. Inför Axelents stora produktlansering för det nya produktsegmentet X-Protect fick Joakim frågan om han kunde bygga upp hela sortimentet i lego, som skulle vara budbärare i kampanjen.  
En förfrågan som innebar att det kreativa intresset för första gången fick ta plats i ett professionellt sammanhang. 

 

Vem är Legomästaren Joakim Segeblad? 

Jag jobbar som personlig assistent men studerar just nu till undersköterska och är klar med mina studier i februari. Tidigare har jag arbetat inom industrin, men fick jag chansen att byta bana under föräldraledigheten och har inte ångrat mig. Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med människor. 

Jag bor i Tånnö där jag hyr ett hus med min fru, våra två barn (en son på två år och en dotter på fyra år) och en katt.  

 

Det blir som att måla i 3D med Lego 

Som litet barn byggde jag mycket med lego, men intresset väcktes på nytt som vuxen och hänger nog mycket ihop med mitt intresse för skapande. Jag gillar att måla och pyssla tex. med pärlkonst. Någonstans tänkte jag mig att jag skulle vilja kunna bygga och skapa i 3D, det blir som att måla med lego. I början skapade jag mindre projekt som tex. en liten Super Mario figur. 

Intresset fortsatte även när jag träffade min nuvarande fru. Hon delar intresset med mig och det blev något som var mysigt att göra tillsammans. Nu gillar barnen också att bygga med lego, och förutom att bygga så skapar de även en fantasi och en värld kring det dem bygger, det är häftigt att se.  

Även om den minsta i familjen kanske tycker det är ännu roligare att krascha än att bygga. Men vår stora tjej har blivit riktigt duktig på att bygga så det är roligt att vi kan dela intresset hela familjen. 

 

Lego är gränslöst och hjälper till att öva upp fingerfärdigheten 

Det bästa med detta intresset är att det är så gränslöst, jag kan sitta och leka med barnen eller skapa något helt på egen hand. Som personlig assistent har jag också fått in det som en pedagogisk del inom LSS-verksamheten där jag jobbar. Lego hjälper till med att öva fingerfärdigheten då det kan vara en utmaning för vissa personer att bara sätta ihop två bitar. Jag tycker det känns givande att kunna väva samman intressen och arbete på de sättet. 

 

I Lego Masters fick vi gå lös på hyllvis med Lego och det var näst intill overkligt

Jag och min fru satt bänkade framför tv:n under första säsongen av Lego Masters Sverige. När hon sedan såg reklamen där de sökte nya deltagare för andra säsongen sa hon till mig att hon tyckte att jag borde söka. Men jag tog inte tag i det, så då skickade hon in en ansökan åt mig. TV4 ringde upp mig för att fråga om jag ville komma på casting för att test bygga och para ihop mig med en lagkamrat.  

Att bara få det samtalet var som en vinst och jag kände mig lyckligt lottad att få vara med om denna upplevelse. Hela arrangemanget med att få gå in i den här legogruvan och bara gå lös på hyllvis med lego, det var näst intill overkligt. 

Att vara med på TV i sig var inte så farligt. När man byggde var man så fokuserad på det man skulle utföra, det var mer obekvämt när man skulle sitta och prata in i kameran vid intervjuerna mellan byggena. Jag är väldigt nöjd med vårt lag och vi åkte ut med en mittenplacering (femteplats) . 

 

Joakims mest avancerade Lego bygge 

Det mest avancerade bygge som jag byggt ihop själv är en TV med ett Super Mario spel där man vevar fram bilden på skärmen som jag byggde efter en manual.  

Annars är det nog byggnationerna som vi gjorde i Lego Masters Sverige som är de mest avancerade, där man fått bygga på fri hand och helt från grunden. Ett av byggena var ett torn som skulle stå så länge som möjligt på ett skakande bord. Det byggdes med teknikdelar inuti för hållbarhetens skull. Sen byggde vi även en flygande ö som endast satt fast i en liten bit fäst på en hängande ståltråd. Det var en utmaning att få hela bygget att hålla ihop på grund av att den bara satt fast i en pytteliten detalj. 

 

Samarbetet med Axelent och utvecklingen av kampanjidéerna 

Det var content byrån, som har samarbetat med Axelent i den här kampanjen, som fick nys om mig. Vilket jag är väldigt tacksam över! Anledningen till att Axelent landade i valet att samarbeta med just mig var nog dels att jag har en lokal anknytning vilket man tyckte var lite extra roligt. Men givetvis har även min medverkan i Lego Masters Sverige såklart bidragit till kännedom om mig.  

Det var ett jättehäftigt uppdrag att ge sig in i och kanske än mer overkligt att få göra en sådan här grej. Att få använda legobyggandet i ett professionellt sammanhang är väldigt unikt i vår bransch. Jag gillade också hur man redan hade byggt upp en hel kampanjidé bakom och jag började sätta mig in i hur det skulle kunna förverkligas från mitt håll. 

Först försökte jag bygga upp produkterna i samma skala men insåg ganska snabbt, när jag kom ut på plats hos Axelent och fick se produkterna fysiskt, att det skulle bli lite för avancerat och det skulle gå åt väldigt mycket lego samt att vi jobbade under en viss tidspress.  

Så tillbaka till konstruktionsbordet så jag arbetade fram lite olika prototyper i miniatyrskala med hjälp av de bilder jag tog i miljöer där X-Protect fanns hos Axelent. Jag fick även bygga upp själva lagermiljön där en truck kör runt men även varje kategori av X-Protect produkter. Med hjälp av bilderna kunde jag skapa dem så trovärdiga som möjligt, och jag är jättenöjd med hur resultatet blev. Mitt mål var att man ska fundera på om det är på riktigt eller inte, och det tycker jag vi uppnådde. 

Jag tycker att det har varit jättekul och en stor ära att få vara med i detta projekt och att få kunna bidra med min expertis till en kampanj på det här kreativa sättet. Och att det blivit en sådan succé både internt på Axelent och ute hos kund känns extra kul! 

 

Kort fakta om Lego 

Lego kallas ett system av byggelement av plast som utvecklades 1949 av dansken Godtfred Kirk Christiansen (1920-1995). Det tillverkas och säljs av det danska leksaksföretaget Lego A/S. Lego kommer från danskans leg godt, på svenska "lek bra". Lego är ett familjeföretag som ingår i ägarfamiljens finansbolag Kirkbi A/S. Huvudkontoret ligger i Billund. Företaget startades av Ole Kirk Christiansen (1891-1958), far till uppfinnaren Godtfred Kirk Christiansen. 

Joakim Segeblad är Legomästaren bakom Axelents X-Protect kampanj
Joakim Segeblad är Legomästaren bakom Axelents X-Protect kampanj

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Påkörningsskydd

När ska man använda sig av skyddsräcke för fotgängare?

Påkörningsskydd för att avgränsa truckar och andra potentiella faror från människor

Var, varför och hur används påkörningsskydd

Säkerheten kring intern trafik bör vara av stor vikt för varje företag 

När ska man använda sig av pelarskydd?

Våra skydd är stötdämpande vilket skyddar pelarna på din anläggning

Kolla in vårt påkörningsskyddssystem i det digitala showroomet

Utforska genom att navigera mellan produktion, utlastning, lager och automatiserat lager

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.