Ebba gör sitt examensarbete inom Supply Logistics hos oss på Axelent

Ebba Knutsson som är uppvuxen i Bredaryd har precis flyttat tillbaka till Småland och Värnamo efter fyra första studieår vid Luleå Tekniska Universitet. Där studerar hon till civilingenjör inom industriell ekonomi med masterinriktning på industriell logistisk. Utbildning pågår i fem år totalt, och den sista delen av studierna kommer hon nu att slutföra på distans. Den sista delen av utbildningen är ett examensarbete på 30 hp under januari-juni. Ebba tog kontakt med Axelent som direkt blev intresserade av ämnet. Vi tog chansen att prata med Ebba, här berättar hon om sina studier, examensarbete och framtidsvisioner.

Examensjobb Axelent

Kan du berätta lite om dina studier?

Mina studier riktar in sig på industriell ekonomi, vilket kombinerar studier i teknik och ekonomi. Utbildningen startades i Linköping för att få en koppling mellan ingenjörer och andra funktioner inom företaget. Detta för att ge tekniskt baserade arbeten en koppling mot ledarskap, kvalitet och organisationsutveckling. Utbildningen är en jättebra grund för att täcka dessa delar, där vi sedan kan koppla på de sista pusselbitarna i den yrkesroll man sedan hamnar på.

Jag valde den här utbildningen för att det fanns en del i utbildningen med fokus på logistik som jag är intresserad av. Under gymnasietiden tänkte jag mig nog aldrig att jag skulle vilja jobba inom industrin. Jag hade fördomar om en smutsig arbetsmiljö och omodernt. Men under satsningen Tekniksprånget fick vi testa på att vara ute på ett företag i produktion. Jag blev verkligen imponerad av framåtandan och det samarbete som pågick för att få alla delar att gå ihop. Efter ett halvår i Kina så började jag jobba på det företaget under en tid när jag kom tillbaka. Då fick jag verkligen upp ögonen för arbetet kring logistik och gillade hur arbetet handlade så mycket om att vara lösningsorienterad. Du kan se på det som att jonglera, och nästa gång du jonglerar hittar du ett annat och mer effektivt sätt att kasta bollarna. Det fångade mitt intresse, och jag kände att det var det här jag ville jobba med. Med rätt motivation i ryggen kände jag att jag hade hittat rätt utbildning för mig.

Hur kom du i kontakt med Axelent?

När det var dags att söka ett examensarbete så kom Gnosjöregionen ofta på tal som en bra region att söka sig till där det finns en många företag i utveckling och med stark framåtanda. Det gjorde att jag fick upp ögonen för min egen hemregion, och kände att det kommer passa att söka mig tillbaka hit.

Jag frågade mina föräldrar om de visste något företag som låg i framkant och som kunde passa för mig. Då kom Axelent på att tal både från dem och andra släktingar som sa samma sak, så jag skickade ut några olika ansökningar, bland annat till Axelent. Jag fick en snabb respons från Axelent vilket såklart blev en del i att jag valde att göra mitt examensarbete här. Jag fick också väldigt positiv återkoppling och god känsla från Amanda som är inköpsansvarig. Hon hade en god förståelse för vad ett examensarbete innebär. Jag upplevde att det fanns en stor vilja att samarbeta, hjälp att ställa frågor och hitta ett visst område att fokusera på.

Kan du berätta lite om vad du gör för examensarbete här?

Mitt examensarbete fokuserar på området Hållbara Inleveranser eller ”Supply Logistics” som det kallas. Jag tittar på Axelents råmaterial (komponenter) som kommer från leverantörer och vilka utvecklingsmöjligher det finns i den leveransprocessen genom de beslutsverktyg som finns (decision making tools).

Det kan innefatta allt från att titta på hur ofta och hur mycket som ska levereras åt gången, och sätta det i relation till leverantören – eftersom det också påverkar deras utveckling och produktion. Så allt hänger ju ihop som en kedja och förändringar påverkar varandras verksamheter.

Detta innefattar olika uträkningar där man inkluderar olika kostnader för exempelvis koldioxidutsläpp, men även implementationskostnader som ett par exempel.

Vilken typ av yrke vill du jobba med när du är klar med studierna?

Jag vill arbeta med logistik, Supply Chain eller inköp på något sätt. Alla de rollerna är breda och har olika innehåll på olika företag, så de känns alla lika lockande. För mig är det viktigt att komma till en arbetsplats som strävar framåt och alltid vill utvecklas, har en god arbetsmiljö som man kan utvecklas och lära sig på.

Jag lockas av att man stöttar den interna organisationen, och se till att verksamheten flyter så bra som den bara kan.

Vad är det med just det här yrkesområdet som lockat dig?

Jag lockas av att man stöttar den interna organisationen, och se till att verksamheten flyter så bra som den bara kan. Jag lockas också av rollen då man får vara lite utav en spindel i nätet och se att allt flödar – att se till att allt kommer ut och in i rätt tid genom att hitta den bästa möjliga lösningen hela tiden. Det är lite som jag nämnde tidigare, att jonglera, men man utvärderar om det går kasta bollen på ett annat, mer effektivt sätt nästa gång och få ihop alla delar på bästa sätt.

Vad har du hunnit få för bild av Axelent?

Företaget är verkligen så framåtsträvande som jag hade fått höra innan jag kom hit. Det händer väldigt många häftiga förändringar. Mycket av det som jag läst i teorin sker verkligen här i verkligheten. Det tycker jag är jätteroligt att få se realiseras. Logistiknördhjärnan går verkligen i gång när man får se en verksamhet som är i den här skalan. Under den lilla tid jag har varit här så har jag ändå hunnit få bilden av en fin gemenskap och en väldigt välkomnande atmosfär. Det finns en vilja och strävan hos alla jag mött att vara till hjälp.

Läs mer om vårt engagemang när det gäller examensarbeten och praktik här.

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Om Axelent

Celina Rösen gör sitt examensarbete inom Production Engineering och Management för Axelent Solutions på Axelent AB

Celina Rösen genomför en analys av produktionslinje, tidsstudier, identifiering av problemområden...

Hur möter vi framtidens rekryteringsbehov inom tekniska yrken?

Att rekrytera till industrin och tekniska yrken är en utmaning idag. Vi har pratat med Cecilia Da...

We are Axelent – Russel Harris

Russel Harris har arbetat för Axelent i drygt 5 år. Hans första roll på företaget var som Europea...

We are Axelent - Lär känna Kurt Rosenberg

Kurt Rosenberg anslöt till Axelent-familjen i maj 2023 som Key Account Manager för våra agenter....

Safety Design

Ta en titt på vår nya ritapplikation Axelent Safety Design - det enkla sättet att designa säkerhet.

Upptäck enkelheten med vår intuitiva ritapplikation, perfekt för att smidigt skapa säkerhetslayouter. Safety Design erbjuder ett omfattande utbud av produkter, från maskinskydd till skyddsräcke för fotgängare, som täcker alla aspekter av säkerhet i maskin- och lagermiljöer. Omfamna en säkrare arbetsplats med Safety Design, där säkerhet möter enkelhet.