Säkert trucktänk – utbildning, tips och råd

En som brinner för säkerhet lika mycket som vi på Axelent gör är Peter Winding från vår samarbetspartner Windings. Windings levererar säkerhetsutbildningar inom industri och medverkar därigenom till ökad säkerhet och effektivitet på arbetsplatser runtom i södra Sverige. Windings startade 2004 och har sedan dess utbildat tusentals människor i säkerhet inom truck, lift och travers.

Hur ser din bakgrund inom säkerhet ut?
– Jag har jobbat inom industrin hela mitt yrkesverksamma liv. Jag började som montör och har under åren provat på det mesta så som maskinoperatör, arbetsledare, personalansvarig och mycket annat. En av uppgifterna jag tog mig an på min sista arbetsplats var att hålla truckutbildningar internt. Jag tyckte det var kul och tänkte att detta skulle jag kunna hålla på med på heltid.

Sagt och gjort. Runt millenniumskiftet startade Peter eget. I början fick det egna företaget fungera som en sidoverksamhet. Men intresset och kraven på säkerhet växte och 2004 började han jobba med Windings på heltid.

Axelent_800x530_Peter_Winding_AW58.jpg)

 

Hur har synen på säkerhet sett ut genom åren?
– Det är ett helt annat fokus på säkerhet idag. När jag började sommarjobba så kunde de ju sätta en trettonåring vid en maskin. Det skulle aldrig hända idag, då hade man nästan fått fängelse. Det har hänt jättemycket bara de senaste tio, femton åren. En sån enkel grej som att gula besöksvästar har blivit standard. Ingen tänkte på detta förr och nu finns det nästan alltid när man besöker en industri.

Hur ser samarbetet mellan Windings och Axelent ut?
– Vi levererar all utbildning inom vårt område till Axelent. Vårt samarbete har fungerat jättebra under dessa år och vi har ett gemensamt intresse när det gäller säkerhet inom industri. Rent praktiskt så åker vi ibland till Axelent för att hålla utbildning, men oftast kommer de hit till oss.

Varför måste man utbildas inom säkerhet?
– För att göra rätt måste man veta hur man ska göra. Det gäller att förbereda deltagarna på verkligheten – både teoretiskt och praktiskt. De måste bli bekväma i utrustningen. Inom industrin så utsätter man ju hela tiden sig själv och andra för risk, med både truckar och andra maskiner. Arbetarna måste därför ha med sig baskunskap eftersom att de jobbar i en farlig miljö.

Axelent_800x530_AW58.jpg

 

Vilket är det vanligaste felet som folk gör?
– Den absolut vanligaste olyckan är påkörningsolyckor – att man kör på någon annan helt enkelt. Detta resulterar i att fotledsskador är den vanligaste skadan som uppstår, enligt olycksstatistiken. En annan vanlig grej är att man svänger med lasten i lyft läge vilket kan resultera i vältolyckor. Det spelar ingen roll om du är erfaren eller nybörjare utan detta kan hända alla.

Hur tycker du man bör jobba för att hålla en hög säkerhetsnivå?
– Utbildning. Hos oss är de som utbildas bara en ett litet tag – den tiden utbildningen tar tills de blivit godkända. Det är sen när de kommer ”hem” till sin arbetsplats som det långsiktiga arbetet börjar och det är där utmaningen finns. Det är viktigt att alla har ett säkerhetstänk och att man säger till om man ser något som kan vara en risk, säger Peter och fortsätter:

– Information och uppmuntran från arbetsgivaren är extremt viktigt – att man uppmuntrar sina anställda att våga säga till ifall de råkar köra på något. Just denna biten är Axelent väldigt bra på. Det finns fortfarande lite skam i att göra sönder saker och då är det viktigt att arbetsgivaren tydliggjort att ingen kommer halshuggas om man gör det. Det är på detta sätt man undviker de svåra skadorna. Att hela tiden åtgärda är a och o. Det brukar gå ungefär tio tillbud på varje skada. Om man då ser till att åtgärda det som är trasigt direkt så minimerar man risken att det blir något allvarligare sen.

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Kunskap

Hålla människor ute eller robotar inne?

Att välja lämpliga säkerhetsåtgärder, inklusive säkerhetsstängsel, kräver en grundlig riskbedömning.

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar den 15 november kl. 11:00

Safety Webinar - "Nya standarder för maskinsäkerhet och maskinförordningen" 

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar den 8 juni kl. 11:00

Ämnet är "Från riskbedömning till val av säkerhetsskydd" 

SAVE THE DATE - Axelent Säkerhetswebbinarium 25 oktober kl. 11:00

Webbinarie ämnet är "Hur industriella skyddsbarriärer bidrar till en säker intern trafik"

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.