We Are Axelent - Oskar Berg – VD för Axelent USA

Oskar Berg
I november välkomnade vi Oskar Berg som ny VD för Axelent USA. Oskar är född och uppvuxen i Sverige men har bott i USA sedan 1999. Hans senaste tjänst var hos Absortech innan han kom till oss. Vi passade på att lära känna Oskar lite bättre. Läs om hans intressanta resa som har tagit honom dit han är idag, och vilka visioner han har för Axelent USA framåt. 

 

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund? 

Jag är född och uppvuxen i Sverige men kom över till USA 1999. Då började jag jobba på ett litet svenskt företag som heter Combi Wear Parts. De hade ett dotterbolag i Chicago. Vi var bara tre på kontoret, så jag bar många hattar och jobbade med allt från HR till redovisning. Under åren växte organisationen och det resulterade i en roll som huvudansvarig för den nordamerikanska verksamheten. Under 2018 bytte jag arbetsplats och började jobba på ett annat svenskt företag som heter Absortech. De letade efter någon som kunde bygga upp deras verksamhet från grunden i Nordamerika. 

Detta passade mig perfekt eftersom kundinteraktion och affärsutveckling är min passion. Allt rullade på fint när Axelent approachade mig med en utmaning som jag helt enkelt inte kunde tacka nej till; att få äran att ta taktpinnen för ett marknadsledande företag med en produkt i en klass för sig som är mycket efterfrågad. 

Jag bor i en förort nära Chicago med min fru, två döttrar och vår hund, Lola. På min fritid tycker jag om att spela tennis, golf och åka skidor på vintern. Jag lägger också stort värde i att få umgås med min underbara familj. 

 

Hur kom du i kontakt med Axelent? 

Lustig sak: Jag minns faktiskt när Axelent startade sin verksamhet i USA. Jag besökte deras kontor i centrala Chicago redan 2004. Jag har följt Axelents utveckling sedan dess och blev positivt överraskad när de kontaktade mig. Eftersom den tidigare vd:n gick i pension gav det mig möjligheten att kliva in i den rollen. 

 

Vad gjorde dig intresserad av att arbeta för Axelent USA? 

De främsta anledningarna till att jag tycker att denna position är attraktiv är människorna och produkten. Energin och engagemanget för att föra företaget framåt är mycket synlig både i USA och genom HQ-teamet i Sverige. Alla glädjs av att komma till jobbet! Det är sällsynt. Den andra anledningen är produkten. Axelent har en högkvalitativ produkt som inte konkurrerar med någon på marknaden. Kvalitets- och produktutvecklingsteamet ser till att vi alltid erbjuder något som kommer att tillfredsställa kunden. Detta är också sällsynt. 

 

Dela dina första intryck av Axelent som företag och vad dina visioner är för Axelent USA framåt?

Jag hade nöjet att träffa hela ledningsgruppen i somras i Sverige innan jag började på företaget. Det här var ett bra sätt för dem att få en känsla för vem jag är och vice versa. Det var ett mycket bra möte och jag tror att jag kan säga att det fanns en ömsesidig känsla av att min roll som VD för den Nordamerikas marknaden passade bra för båda parter. Jag togs även med på en rundtur i produktions- och logistikcentret. Jag blev imponerad av hur avancerat och automatiserat allt var. Inget där gjordes av en slump. Jag behöver nog knappt säga att jag är väldigt ödmjuk inför mitt uppdrag eftersom jag då förstod hur mycket jag måste lära mig på väldigt kort tid. 

Min vision är att fortsätta bygga vidare på den stora framgång vi redan har haft i USA. Vi har redan avancerade expansionsplaner. Vi kommer att fortsätta växa vårt enastående team och ta marknadsandelar. Jag ska sticka ut hakan och säga att vi inom kort kommer att bli det största Axelent-dotterbolaget i världen; se upp Tyskland! ;) 

 

Vad ser du mest fram emot i den här nya tjänsten? 

Jag ser fram emot att bygga ett mycket starkt team i USA. Vi har redan engagerade medlemmar och jag ser fram emot att stärka alla så att vi som grupp kan prestera ännu mer. Jag ser också fram emot att fullt ut omfamna visionen "One Axelent" och utnyttja alla resurser som Axelent globalt kan erbjuda. Jag tror verkligen att med öppen kommunikation och stöd från HQ kan vi uppnå så mycket mer. 

 

Kan du berätta lite om teamet Axelent USA? 

Det enda jag kan säga är att jag har det bästa av det bästa. Jag inser att detta låter väldigt klyschigt, men vi har verkligen den absolut bästa gruppen människor som jag kunnat önska mig. 

Vi är ett team på 13 st, som alla fyller lika viktiga roller, från att packa beställningar, fungerande CAD-ritningar, att slåss ute på marknaden och generera nyförsäljning. Alla är ovärderliga! 

 

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Om Axelent

Hur möter vi framtidens rekryteringsbehov inom tekniska yrken?

Att rekrytera till industrin och tekniska yrken är en utmaning idag. Vi har pratat med Cecilia Da...

We are Axelent – Russel Harris

Russel Harris har arbetat för Axelent i drygt 5 år. Hans första roll på företaget var som Europea...

We are Axelent - Lär känna Kurt Rosenberg

Kurt Rosenberg anslöt till Axelent-familjen i maj 2023 som Key Account Manager för våra agenter....

Lär känna Håkan Lindell – vår nya CIO

”Min första prioritet är att få fortsätta, tillsammans med ett härligt IT-gäng – att utveckla båd...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.