Karl Ekström gör sin VFU hos oss på Axelent

Karl Ekström gör sin VFU (verksamhetsförlagd utbildning) hos oss på Axelent som en del av sina studier i HR med inriktning mot företagsekonomi. Praktiken som pågår under fem veckor innehåller både att få medverka i teamet och lära sig om det dagliga HR-arbetet liksom ett eget projektarbete.

 

Vill du berätta lite vem du är?

- Jag heter Karl Ekström och är 23 år gammal. Jag kommer från Värnamo från början, men bor och studerar nu i Jönköping. På fritiden gillar jag att spela golf eller gå till gymmet lite beroende på säsong.

Vad studerar du?

- Jag studerar HR med inriktning mot företagsekonomi på Jönköpings Universitet. Jag är just nu ungefär i mitten av min utbildning i termin 4, ungefär 1,5 år in i studierna. Inom utbildningen görs en så kallad VFU (verksamhetsförlagd utbildning) under totalt fem veckor. Det är med blandade känslor som jag nu bara har någon vecka kvar, eftersom man lärt känna arbetsplatsen och de som jobbar här.

Vad är det med just HR-yrkesrollen som lockat dig?

- Jag har alltid velat jobba med människor men inte vetat riktigt om jag vill rikta in mig på att arbeta med barn eller vuxna. Jag har testat på att vara lärare i SO och svenska på mellanstadiet under en tid. Jag har även varit resurspedagog på mellanstadiet, samt arbetat inom särskolan. Det har varit jätteroligt och lärorikt men jag känner ändå att jag vill göra något annat än att jobba inom skolan i framtiden.
Därför lockades jag att studera HR då man får jobba i kombination med människor och gentemot själva företaget.

Att komma ut på den här typen av praktik gör att man får ett kvitto på att detta faktiskt är det man vill jobba med, man får se verkligheten. Det gör mig inspirerad och motiverad till att jobba med detta efter studierna och tacksam att företag som Axelent vill ta emot och tas sig tid åt studenter.

Hur kom du i kontakt med Axelent?

- Jag tog själv kontakten när jag sökte plats för en VFU. Eftersom jag kommer från trakten har jag hört gott om Axelent. Jag har extra-jobbat på ett företag i Gnosjö och har fått kontakter den vägen som tipsat mig om att kontakta Axelent för att höra om det skulle finnas möjlighet för en praktik. Även utan kontakter hade jag nog sökt mig hit då företaget har ett gott rykte och eftersom man ser Axelents varumärke på så många ställen fångade det min nyfikenhet.

Kan du berätta lite om vad du gör här? Vad innebär din praktik?

- Huvudsakligen syftet med att göra VFU här är för att följa med någon som jobbar inom HR på en arbetsplats. Så jag följer med Cecilia som är HR-chef, och min handledare, i hennes vardag. Jag får följa med henne under dagen genom möten, bollar idéer och tankar, helt enkelt lära känna organisationen och yrket.

Jag har även fått ett projektarbete som jag ska genomföra som innebär att jag ska skapa en lönestruktur för personal inom produktion och lager. Jag samarbetar och diskuterar detta med olika nyckelpersoner inom Axelent, och samlar deras perspektiv och önskemål på hur det ska utformas. Löneområdet är nytt för mig så arbetet lär mig mycket om hur det fungerar. Jag har fått positiv respons på det jag hunnit göra hittills, så det känns roligt att det har gått bra.

Efter VFU perioden sammanställs en examinationsuppgift av perioden som ska innehålla en presentation av företaget, vilka uppgifter som man fått göra och vad man tar med sig för lärdomar. Man ska även ta med vilka kunskapsgap som finns och därmed behöver lära sig mer om. De handledare som har möjlighet bjuds in för att delta när detta sedan ska presenteras.

Nu har du ju inte hunnit vara här så länge än, men vad har du hunnit få för bild av Axelent som arbetsgivare?

- Något som jag minns särskilt är första dagen jag kom hit och väntade på att möta upp Cecilia i receptionen. Bara under den korta stunden av några minuter hann flera anställda komma förbi och hälsa glatt och småprata välkomnande fast dem egentligen kanske inte visste vem jag var. Jag kände mig så varmt välkomnad och mottagen.

Även om många som jag har kontakt med såklart har fullt upp i sina roller har de tagit sig tid för möten med mig. Jag har fått mycket stöd under projektarbetet och haft en bra dialog med alla.

Jag har fått det bekräftat för mig att detta är ett område som jag vill fortsätta studera inom och jobba med sen när det väl är dags för det.

Karl Ekström

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Om Axelent

Celina Rösen gör sitt examensarbete inom Production Engineering och Management för Axelent Solutions på Axelent AB

Celina Rösen genomför en analys av produktionslinje, tidsstudier, identifiering av problemområden...

Hur möter vi framtidens rekryteringsbehov inom tekniska yrken?

Att rekrytera till industrin och tekniska yrken är en utmaning idag. Vi har pratat med Cecilia Da...

We are Axelent – Russel Harris

Russel Harris har arbetat för Axelent i drygt 5 år. Hans första roll på företaget var som Europea...

We are Axelent - Lär känna Kurt Rosenberg

Kurt Rosenberg anslöt till Axelent-familjen i maj 2023 som Key Account Manager för våra agenter....

Safety Design

Ta en titt på vår nya ritapplikation Axelent Safety Design - det enkla sättet att designa säkerhet.

Upptäck enkelheten med vår intuitiva ritapplikation, perfekt för att smidigt skapa säkerhetslayouter. Safety Design erbjuder ett omfattande utbud av produkter, från maskinskydd till skyddsräcke för fotgängare, som täcker alla aspekter av säkerhet i maskin- och lagermiljöer. Omfamna en säkrare arbetsplats med Safety Design, där säkerhet möter enkelhet.