Säkert samarbete

Med god precision och styrka har han yxat och sågat sig till toppen. Ferry Svan blev ett namn på allas läppar när han under föregående år kammande hem guldmedaljen i junior-VM i den udda sporten Timbersport.

ferry-svan-axelent.jpg)

 

Sponsrad atlet

Timbersport är en scensport där det är fokus på snabbhet, styrka, uthållighet och precision. Egenskaper som inte bara driver Ferry Svan framåt, utan även har blivit viktiga ledord för hans sponsor Axelents framfart i världen.

Axelent erbjuder säkerhet inom maskin, bygg och lager och har med sin utbredning i närmare 60 länder kommit att bli världsledande inom just industrisäkerhet. Företaget har sammanfattat sitt arbete i en slogan som lyder ” Welcome to a safe word”, som understryker vad de kan och inriktar sig på. Och hur farlig Timbersport än ser ut menar Ferry att säkerheten är oerhört viktig i samtliga grenar.

– Säkerheten är prio ett för oss, inom sporten finns ett stort säkerhetstänk, och ett krav för att ens få börja utöva sporten är en kurs i just säkerhet, säger Ferry och fortsätter:

– Axelent och Timbersport har flera gemensamma nämnare, även om det inte ser ut så vid första anblicken. Därför är det extra kul att just Axelent nu blir min sponsor. 

 

ferry-svan-axelent-2.jpg

 

Om Ferry Svan

Ferry Svan, 21 år gammal, går från klarhet till klarhet. Han kan titulera sig regerande juniorsvärldsmästare i Timbersport och är en stigande stjärna även på seniorsidan. Han beskrivs som en riktig vinnarskalle – ett drag som sannolikt har gått i arv från pappa Gunde Svan, en svensk skidlegendar.

Det var i gymnasiet som Ferry introducerades för sporten där man med yxa och såg ska ta sig igenom stockar. Att valet just föll på den tuffa scensporten Timbersport var absolut inte självklart – det är ingen stor sport i Sverige, än så länge. Stort är det däremot i Nya Zeeland, Australien, Kanada och USA, medan det i Europa är främst Tyskland, Frankrike och Belgien som profilerat sig.

 

FAKTARUTA

Namn: Ferry Svan
Familj: Mamma, pappa och storasyster Julia. 
Ålder: 21
Sysselsättning: Tränar timbersport. Är med i svenska landslaget.
Bor: Vansbro, Dalarna 
Medaljer: NM för juniorer: guld 2014 och 2016. JVM-guld 2017, silver i senior-NM 2017.
Mer Timbersports: YouTube

ferry-svan-3.jpg)

 

Vilken kraft

Själva tävlingen består av sex discipliner. Tre med yxa; Springboard, Standing Block Chop och Underhand Chop, samt tre med såg och motorsåg; Stock Saw, Single Buck och Hot Saw.

Även om namnen inte avslöjar vad det handlar om så krävs det muskelstyrka och uthållighet i samtliga moment. Och god fysik kräver en engagerad atlet:

– Jag kan inte riktigt leva på den här sporten i dag, men med Axelent i ryggen öppnas dörren för nya möjligheter, säger Ferry.

Det var till Nya Zeeland Ferry åkte för att träna inför junior-VM och det är också dit han helst reser om han själv får bestämma. Självklart eftersom Timbersport är betydligt större där, men även för klimatet.

– Jag har länge närt en dröm om att faktiskt flytta ner och träna med de bästa. Det är en dröm som nu kan komma att realiseras med hjälp av Axelent, säger Ferry.

Ferry har redan, som yngsta någonsin, vunnit ett junior-VM samt tagit silver i Nordiska Mästerskapen. Nu ligger fokus på att som ta hem segern i Champions Trophy i Marseille under maj månad. Sedan är målet att kvala in till senior-VM i Liverpool och slåss om världsmästartiteln.

Vi på Axelent sponsrar stolt Ferry Svan och ser fram emot att följa honom i jakten på medaljerna!

Fakta om filmen

Momentet heter Hot Saw. Sågen har en Wankelmotor på 62 hästkrafter och en kedjehastighet på 265km/h (motsvarar 73 m/s) och väger 27kg.

Ferry Svan Sågar

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Om Axelent

Kenny Hong som Axelent sponsrar har vunnit SM i thaiboxning

Vi kan med stor glädje berätta om att Kenny Hong som vi är med och sponsrar från Axelent, har vun...

Sponsring som gör skillnad

För Axelent betyder sport rättvisa, sammanhållning, spänning och känslor. Genom sitt stöd av lova...

Hur påverkas livet för en idrottare under pandemin?

Lyssna till Ferry Svan, Lina Boqvist och Anna Seidel och Johannes Rydzek-  några av alla de idrot...

Axelent sponsrar Lina Boqvist

Vi på Axelent älskar sport, men ännu mer brinner vi för att stötta lovande idrottare på deras väg...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.