Från Hillerstorp till Sälen till Mora

Sälen, Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg, Eldris. Sen kommer Mora, då är du framme – men det är inte skidor som gäller. I augusti cyklas det i fäders spår för framtida segrar. Och Axelent kommer vara på plats med ett starkt gäng!

Nikodemus Emanuelsson jobbar som kvalitetskoordinator på Axelent i Hillerstorp. I tonåren var han landsvägcyklist, men nu har han – lite senare i livet – bytt till tjockare däck. I september kör han och ett gäng kollegor från Axelent nämligen Cykelvasan tillsammans.

– Runt 16-årsåldern var jag som bäst och konkurrerade med de bästa i min åldersklass. Men sen tog det för mycket tid, tyckte jag. Det var väl max en vilodag i veckan och i stort sett tävlingar varje helg under sommarsäsongen, säger Nikodemus, eller Niko, som han kallas.

Nikodemus 800X530px)

 

Hur bra var du?
– Jag har slagit några av de som är proffs idag, men det var som sagt några år sedan. Och nu är det mountainbike vi ska köra, inom det är jag ganska färsk.  

Mountainbike ja. Klassiska Vasaloppet blev även ett cykellopp för några år sedan. Cykelvasan räknas som ett relativt lätt lopp, det vill säga otekniskt, jämfört med andra mountainbikelopp. Samtidigt är det precis som skidvasan nio mil genom skog och mark, vilket så klart kräver sin träning.  

Kommer du ha några fördelar, sett till din träningsbakgrund, när det kommer till Cykelvasan?
– Från landsvägscykel är jag van vid höga farter, men i skogen och ju mer tekniskt det blir, desto mer handlar det om att orka alla tempoväxlingar. Sen finns även en teknik i hur och när man växlar på cykeln, hur man tar backar med mera. Det är teknik alla som ska vara med bör träna på, säger Niko.

Och träna gör man på Axelent. Varje fredag ses åtta starka på spinningcyklarna i sportcentret – och det går även att boka in fler pass. Just spinningcykeln är lätt att träna intervaller på, vilket ger rätt typ av kondition. Niko kör dock mer än så:

– Det går en Ironman i juli i Jönköping. Den ska jag vara med på, så min träning har mest det i fokus i dagsläget. Mycket handlar dock om mängdträning och för det funkar det att träna nästan vad som helst. Efter min Ironman kommer det bli specifik MTB-träning, så jag nöter in tekniken. 

Calle Friberg2 800X530px

 

Har du kört nåt mountainbikelopp innan?
– Inget lopp hittills, men jag kommer att köra ett seedningslopp innan för att hamna i rätt grupp. 

Rekommenderar du andra att göra det?
– Det gör jag. Om du inte gör det så hamnar du i en grupp där folk är såväl långsammare som snabbare. Att hamna i rätt grupp gör allt mycket säkrare. Sen är det bra att få känslan och erfarenheten av ett lopp innan du sätter dig i sadeln för att köra nio mil. 

Känslan, hur menar du då?
– Ja, ett exempel är att du kommer cykla med en massa andra runt om kring dig. Det blir grupper, klungor, nära mellan ditt framhjul och andras bakhjul. Det är en teknik i sig som är viktig att lära sig.

Kommer ni träna något på detta med gruppen från Axelent?
– Det skulle vara bra att ordna lite pass även utomhus och komma in i det, absolut.

Kommer det vara nån intern tävling, axelentmänniskor emellan?
– Jag vet inte faktiskt. Prestationen blir ju att klara loppet, men ju närmare vi kommer blir det nog en intern kamp, det tror jag, säger Niko.

Från Axelent åker 29 personer till Cykelvasan 2019. Axelents sponsrade atleter Johannes Rydzek, som har OS- och VM-medaljer i nordisk kombination, Ferry Svan, VM-deltagare inom timbersport och Anna Seidel, short track-stjärna, är också med och kör. Bland kollegorna i Axelents startfält hittas deltagare från Sverige, England och Tyskland. Loppet går den 10 augusti.

Tips från proffset
Calle Friberg är flerfaldig svensk mästare i MTB. Här är hans att tänka på-lista inför ditt första MTB-lopp.

  1. Kom så väl förberedd du kan med den tid du har vad gäller träning. Testa att cykla minst ett långpass, alltså tre-fyra timmar, innan loppet. Cykla gärna även ett seedningslopp.
  2. Ha koll på utrustningen, så allt är okej. Ta hjälp av en butik med erfarenhet om du känner dig osäker.
  3. Testa hur du byter en punktering samt vad du äter och dricker under ett långpass. Du behöver ha koll på hur din kropp reagerar innan tävlingsdagen.

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Om Axelent

Hur möter vi framtidens rekryteringsbehov inom tekniska yrken?

Att rekrytera till industrin och tekniska yrken är en utmaning idag. Vi har pratat med Cecilia Da...

We are Axelent – Russel Harris

Russel Harris har arbetat för Axelent i drygt 5 år. Hans första roll på företaget var som Europea...

We are Axelent - Lär känna Kurt Rosenberg

Kurt Rosenberg anslöt till Axelent-familjen i maj 2023 som Key Account Manager för våra agenter....

Lär känna Håkan Lindell – vår nya CIO

”Min första prioritet är att få fortsätta, tillsammans med ett härligt IT-gäng – att utveckla båd...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.