Sven-Erik Andersson)

 

    

Möt Sven-Erik Andersson, säljare på Axelent AB

Redan för 16 år sen, när Sven-Erik hade sitt första möte med Axelent var snabbheten väl etablerad. Anställningsintervjun gjordes på måndagen och redan på onsdag morgon klev Svalle, som han kallas, in på lagergolvet.

Genom en platsannons i den lokala tidningen Värnamo Nyheter sökte sig hockeykillen Svalle till Axelent från en karriär som säljare på ett grossistföretag inom profilbranschen.

- Under denna tid förändrades sig mycket inom branschen. Innan köpte grossister licenser för att kunna tillverka träningsoveraller. Men runt 2002-2003 öppnades gränserna till Asien och det var lättare som konsument att köpa direkt.

Då var det svårt som säljare att känna sig motiverad eftersom de priserna inte gick att konkurrera mot.

Idag när han sitter här på huvudkontoret i Hillerstorp har det gått 16 år. Och Svalle har hunnit byta tjänst ett par gånger under årens lopp och även fått följa Axelents resa från ett litet familjeföretag till att vara en global marknadsledande aktör.

 

"Har man hittat en arbetsplats och en arbetsgivare som både är framåtsträvande, trygg och stabil så stannar man gärna kvar"

  

Du är vad vi kallar en god ambassadör för vårat ”Grow with us”. Hur har din karriärsresa sett ut på Axelent?

- Jag började som lagerarbetare och plockade orders i ungefär 6 månader. Då behöves det förstärkas med en som skulle vara ansvarig för inköp av lagerprodukter. Jag sökte jobbet och fick det. En tjänst som jag trivdes väldigt bra med! Att dagligen ha kontakten med våra lokala leverantörer, planera fram material så att kunden får det vid rätt tidpunkt och den interna kontakten med både kundtjänst och lagerpersonalen passade mig perfekt. Så i ungefär sex år satt jag på den tjänsten.

Under 2009 utökade Axelent sin produktportfölj med säkerhetskomponenter som man köper in från Tyskland. En säljare skulle ansvara för att dessa produkter marknadsfördes på den svenska marknaden och en intern rekrytering inleddes.

Från ledningen kom Svalles namn upp eftersom han satt på mycket kunskap kring Axelents egentillverkade produkter och hur man skulle kunna koppla samman de nya produkterna med de befintliga. Han var således en mycket lovande kandidat och tillfrågades.

- Jag nappade direkt. Jag är aldrig sen på att anta en utmaning, säger Svalle med ett brett leende på läpparna. Tjänsten var till en början endast inriktad på de nya produkterna (som går under varumärket X-Tra) men utvecklades snabbt till att även inkludera samtliga Axelents produkter. Vi var då två säljare i Sverige, Norge och Finland.

Idag är vi fem säljare som delar på Skandinavien där jag ansvarar för östra Sverige.


Hur utmärker sig Axelent som arbetsplats? Vad har fått dig att stanna så länge?

-  Har man hittat en arbetsplats och en arbetsgivare som både är framåtsträvande, trygg och stabil så stannar man gärna kvar. Jag gillar familjekänslan och att det är korta beslutsvägar. Ledningen har alltid trott på eget ansvar och att lära sig genom sina misstag och då växer man som medarbetare och det är utmanande.

 

Hur skulle du beskriva en vanlig dag på jobbet?

- Oj, det går knappt inte. Ingen dag är den andra lik. Så tror jag de flesta skulle beskriva sina jobb på Axelent. Man vet aldrig vad arbetsdagen för en utan det är bara att sätta sig bakom ratten och gasa, säger han och skrattar han.

Att planera möten, förbereda presentation, avtalsförhandlingar, produktgenomgång och titta på olika kundcase är en vardag för mig.

 

Vad gillar du mest med ditt jobb?

När en kund kontaktar oss för en säkerhetsanalys. Den fysiska kontakten med kunden och att noggrant gå igenom vilka behov eller problem som företaget kan ha eller problem som kan uppstå. Tillsammans med kunden sätter vi sedan upp en plan för vad som behövs göras och vilka etapper som projektet bör planeras utefter. Det är sedan mitt jobb att ge kundtjänst, som inte varit på plats, en tydlig bild över projektet och behovet från kund så att processen blir så smidig som möjlig. Närheten till kunden har alltid varit viktig för mig och att vi snabbt lämnar en offert och ett planerat leveransdatum.

 

Vad är mest utmanande för dig i ditt jobb?

-  Eftersom de flesta affärer idag görs på relationer så skulle jag säga att det är att bygga kundrelationer. Många jobbar inte kvar lika länge på ett företag som man gjorde förr och det kan vara svårt att hitta rätt kontakt då vår målgrupp av de svenska företagen har gått från små till stora bolag.

 

Vad kännetecknar en typisk Axelentare?

- Då är man flexibel och driven. Man är lite på och visar att man vill. Man är stolt över sitt företag och är gärna en ambassadör för varumärket och dess värderingar. Det generar nytta för alla.

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Om Axelent

Celina Rösen gör sitt examensarbete inom Production Engineering och Management för Axelent Solutions på Axelent AB

Celina Rösen genomför en analys av produktionslinje, tidsstudier, identifiering av problemområden...

Hur möter vi framtidens rekryteringsbehov inom tekniska yrken?

Att rekrytera till industrin och tekniska yrken är en utmaning idag. Vi har pratat med Cecilia Da...

We are Axelent – Russel Harris

Russel Harris har arbetat för Axelent i drygt 5 år. Hans första roll på företaget var som Europea...

We are Axelent - Lär känna Kurt Rosenberg

Kurt Rosenberg anslöt till Axelent-familjen i maj 2023 som Key Account Manager för våra agenter....

Safety Design

Ta en titt på vår nya ritapplikation Axelent Safety Design - det enkla sättet att designa säkerhet.

Upptäck enkelheten med vår intuitiva ritapplikation, perfekt för att smidigt skapa säkerhetslayouter. Safety Design erbjuder ett omfattande utbud av produkter, från maskinskydd till skyddsräcke för fotgängare, som täcker alla aspekter av säkerhet i maskin- och lagermiljöer. Omfamna en säkrare arbetsplats med Safety Design, där säkerhet möter enkelhet.