Kenny Hong och Moa Carlsson - Med sikte på VM-guldet i Thailand

Thaiboxning är Thailands nationalsport och sitt har ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem. Thaiboxning kom till Sverige 1977 och är idag en av de populäraste kampsporterna!

"Thai Boxing" eller "Muaythai", som det thailändska folket kallar det, är en traditionell konst av thailändskt självförsvar. Det skiljer sig från många andra kampstilar där armbågar, knän, sparkar och slag används. Således liknar det mer en riktig kamp, och anses därför överlägsen alla kampsporter i självförsvar. Thaiboxning är idag en av de hårdaste sporterna i världen. Sporten i sig är väldigt konditionskrävande samt att det är en extrem kampstil.
Läs om hur Hillerstorpsbördiga Kenny och Moa påbörjade sina karriärer, resan till VM i Thailand och varför de började med extremsporten thai-boxning.

 

 

Kenny Hong

Kenny Hong – Professionell thaiboxare

Kenny är en 24-årig professionell thaiboxare från Hillerstorp, Småland, som till vardags håller hus i Halmstad och slåss där för Halmstad Muay Thai klubb. Till vardags jobbar han som elektriker på ett företag som heter Bårdens El och på fritiden när han inte tränar så spenderas tiden med familj och vänner. Han beskriver sig själv som en öppen person med fötterna på jorden och väldigt driven att nå sina mål!  

Hur länge har du utövat din sport och varför började du just med den?

”Jag har tränat thaiboxning i åtta år nu och har varit professionell thaiboxare i tre år. Jag började med sporten när mitt fotbollslag lades ner och efter sju år i fotbollens tecken så ville jag prova på något nytt och har alltid varit intresserad av kampsport . Min dåvarande lärare i skolan tränade/tävlade i thaiboxning så hon sa till mig att prova på ett pass, sedan den dagen var jag fast.”

Vilken är din bästa egenskap inom din sport?

”Min bästa egenskap är att jag alltid jobbar hårt och det jag vinner mest på är min explosivitet och att jag är snabb i min teknik.”

Hur många timmar lägger du på din idrott?

”Jag tränar 8-10 pass i veckan inför ett mästerskap eller en proffsmatch, och ett pass brukar vara ifrån 1-1,45 h.”

Hur tufft är det att kombinera en elitsatsning med arbete/studier?

”Det kan vara väldigt tufft och slitsamt eftersom jag tränar på morgonen och sen åker jag direkt till jobbet. Efter jobbet åker jag direkt och tränar igen. Jag har även ett fysiskt jobb som gör att man håller igång hela dagen. Men i slutändan, när man få sin hand uppsträckt, så är allt hårt arbete så värt det!”

Hur ser satsningen ut för kommande säsong och hur såg resan ut för att komma till VM?

”Just nu har jag VM -guld i siktet! Sen jag har några mästerskap som är planerade, ett World Games kval i februari och sen ett EM som går av i mitten av mars nästa år.

Resan till VM var lite krokig. Uttagningen skedde genom det Svenska mästerskapet där jag förlorade finalen, men han som vann tackade nej till landslaget, så då fick jag chansen istället!”

Hur många sponsorer/partners har du idag?

”Idag har jag fem partners som sponsrar mig med deras varumärke/produkter.”

Hur kom du i kontakt med Axelent?

”Jag har länge känt till Axelent eftersom jag är uppvuxen i Hillerstorp samt att min bästa väns mamma arbetar där. Jag har hört mycket gott om Axelent så därför tvekade jag inte med att höra av mig till er!”

Vad är viktigt för dig i ett sponsorpartnerskap?

”Det viktigaste för mig är att man tror på mig och mina prestationer. Att man har samma visuella mål och att ha en bra kontakt och dialog under tiden.”

Sätts det gemensamma mål tillsammans med sponsorerna?

”Vi sätter ett gemensamt mål och just nu är det att jag står högst upp på pallen. Det känns fint att jag inte gör detta helt själv utan att jag har ett bra team bakom mig.”

Vilket är ditt mål på längre sikt?

”Mitt långsiktiga mål är att vinna mästerskap likt det vi ska iväg på nu och att alltid bli en bättre fighter än jag var igår!”

Moa Carlsson

Moa Carlsson - Professionell thaiboxare

Moa tog studenten i juni i år och jobbar nu inom hemtjänsten i Hillerstorp. Hon säger att hon vill testa på arbetslivet ett tag innan hon börjar plugga igen. Hennes plan är att börja plugga till kiropraktor eller narkossköterska. Jobbet och träningen är i stort sett det enda hon sysslar med under vardagen, men så fort extra tid finns umgås hon gärna med sina kompisar. Hon älskar även att fika så bakning står också högt upp på agendan! 

Hur länge har du utövat din sport och varför började du just med den?

”Jag har tränat sen jag var runt elva år. Det var min pappa och brorsa som började med sporten som en ”far o son” grej, sen ville jag också testa och fastnade direkt.”

Vilken är din bästa egenskap inom din sport?

”Min bästa egenskap är att jag har hårda och snabba tekniker.”

Hur många timmar lägger du på din idrott?

”Jag tränar sex pass i veckan och varje pass är ungefär 1-1,45 h långa.”

Hur tufft är det att kombinera en elitsatsning med arbete/studier?

”Att kombinera elitsatsning med arbete har blivit en del av vardagen så det har jag blivit van vid. Men givetvis är det otroligt tufft i perioder när man har matcher inbokade. Det enda man gör då är att träna, äta och sova. Träningen tar upp väldigt mycket av fritiden vilket gör att man inte har tid för så mycket annat. Att kombinera jobb med en elitsatsning kräver enormt mycket disciplin och tålamod.”

Hur ser satsningen ut för kommande säsong och hur såg resan ut för att komma till VM?

”Det som gjorde att jag kom med i VM nu i december var att jag tog SM guld som senior i våras. Hela hösten har jag legat i hårdträning (och gör fortfarande) och målet är att ta hem ett VM-guld. VM i december avgör mycket hur 2022 kommer att se ut, men målen för året är att få åka på EM, VM och att tävla i World games.”

Hur många sponsorer/partners har du idag?

”Idag har jag runt tio sponsorer som supportar mig inför resan till VM.”

Hur kom du i kontakt med Axelent?

”Jag har ringt runt till olika företag i Gnosjöregionen och blev rekommenderad av andra företag att kontakta Axelent. Jag fick då höra att Axelent gärna stödjer lokala idrottare/verksamheter i deras karriärer.”

Vad är viktigt för dig i ett sponsorpartnerskap?

”Jag är stolt över att jag fått växa upp med ”Gnosjöandan” vilket för mig betyder att alla hjälps åt och att man drar sitt strå till stacken. Jag vill med stolthet visa upp företagsamheten i vår bygd. Sponsringen för mig som idrottare innebär att jag får chansen till att nå mina högt uppsatta mål och att jag kommer utvecklas ännu mer inom sporten.
Jag är så otroligt tacksam mot alla företag som valt att ställa upp att sponsra mig på denna resa!” 

Sätts det gemensamma mål tillsammans med sponsorerna?

”Det mål som vi har nu är att jag tillsammans med mina sponsorer ska ta VM-guld!”

Vilket är ditt mål på längre sikt?

”Målet på längre sikt är att ta OS guld, och att komma med i One Championship, som är det bästa man kan komma till inom i thaiboxningen.”

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Nyheter

Axelight är redo för Australien och Bridgestone World Solar Challenge

Om mindre än en vecka fraktas solbilen Axelight till Australien där JU Solar Team tävlar i Bridge...

Solbilen ”Axelight” visades upp på avtäckningsevent på JTH

Axelent har följt årets solbil med spänning och JU teamet är taggade inför tävlingen i Australien.

JU Solar Team medverkade på event ”El för alla – alla för el”

I helgen var JU Solar Team som Axelent är huvudsponsorer till, på plats på eventet ”El för alla –...

Axelent sponsrar två unga talanger i STCC

Axelent sponsrar de två unga förarna Calle Bergman och Isac Aronsson i det nya teamet Exion Racin...

Safety Design

Ta en titt på vår nya ritapplikation Axelent Safety Design - det enkla sättet att designa säkerhet.

Upptäck enkelheten med vår intuitiva ritapplikation, perfekt för att smidigt skapa säkerhetslayouter. Safety Design erbjuder ett omfattande utbud av produkter, från maskinskydd till skyddsräcke för fotgängare, som täcker alla aspekter av säkerhet i maskin- och lagermiljöer. Omfamna en säkrare arbetsplats med Safety Design, där säkerhet möter enkelhet.