Sponsring

Axelent sponsrar två unga talanger i STCC

Axelent sponsrar de två unga förarna Calle Bergman och Isac Aronsson i det nya teamet Exion Racing. I början av juni gjorde de STCC TCR Scandinavia-debut på Ljungbyheds motorbana. Vi tog chansen att lära känna vår lokala stjärna Calle Bergman från Värnamo som med sina 16 år klassas som den yngste STCC-föraren någonsin!

Calle Bergman Isac Aronsson STCC
Calle Bergman och Isac Aronsson

Berätta lite vem du är

- Jag heter Calle Bergman och kommer från Värnamo. Jag är 16 år idag vid skrivande stund men fyller 17 i september (född 2005). På grund av min ålder så klassas jag som den yngsta STCC-föraren någonsin!


Hur länge har du hållit på med racing och hur kom intresset?

- Mitt motorsportsintresse började vid 9–10 års åldern när jag började köra cross hemma på gården. Men när jag ville börja tävla så tyckte pappa att det lät farligt. Så vi beslöt oss för att testa gokart. Jag tyckte det var sjukt roligt och vi köpte genast en gammal gokart. Det första året körde jag knappt något för vi hade inte så mycket tid, men när jag var runt 12 år började jag tävla. Vi körde en hel del utomlands där jag tävlade både i VM, någon EM-deltävling men jag har även kört ett par SM (svenska mästerskapen). År 2020 när jag var 14 år beslöt vi oss för att jag skulle börja köra Formula Nordic. Det körde jag i två säsonger med blandat resultat. Sammanlagt körde jag ungefär 2,5 år i gokart och än så länge har jag kört 2 år i stor bil. 

Calle Bergman
Calle Bergman

Du är ju fortfarande väldigt ung och tävlar redan på denna nivå, vad har bidragit till den motivationen?

Jag har alltid tycker det varit roligt. Jag började tröttna lite när jag körde som mest i Italien för jag missade en hel del hemma så det blev lite jobbigt. Men jag är väldigt taggad inför årets säsong i STCC. Och även i helgen var vi i Skellefteå för att köra race 2 vilket var skoj!

Hur funkar det att köra racing när man inte har fyllt 18 än? Behövs något körkort?

Jag har fått gå en licenskurs som består av både teori och körning. Min licens till banracing tog jag början av 2020 när jag skulle köra Formula Nordic.

Berätta om Exion Racing och hur den resan sett ut?

Exion Racing skapades på grund av att det finns ett genuint behov av ett väl strukturerat racingteam. När jag och min far beslöt oss för att köra STCC var bara den stora frågan kvar. Vilket team ska vi köra för? I och med att det var dåligt utbud på platser i de olika teamen beslöt vi oss för att starta ett eget. Personligen så kan jag säga att det har gått väldigt bra med starten av teamet trots den korta tiden vi har haft. Vi har anställt personal, köpt utrustning och hunnit lära oss mycket på bara någon månad. 

Hur ser det ut med tävlingar framåt för din del?

Vi har som sagt 5 deltävlingar kvar i STCC. Och redan denna helg var vi i Skellefteå för att köra race 2. Vi vet inte än ifall vi kommer köra något annat under vinterhalvåret för att hålla i gång körningen men det återstår att se.

Vad är det roligaste med din sport?
Det roligaste skulle jag helt klart säga är att köra bilar. Men det är även väldigt roligt att upptäcka nya platser och lära känna nytt folk. Racing är en bra skola för livets framtid.

Isac Aronsson

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Nyheter

Axelight är redo för Australien och Bridgestone World Solar Challenge

Om mindre än en vecka fraktas solbilen Axelight till Australien där JU Solar Team tävlar i Bridge...

Solbilen ”Axelight” visades upp på avtäckningsevent på JTH

Axelent har följt årets solbil med spänning och JU teamet är taggade inför tävlingen i Australien.

JU Solar Team medverkade på event ”El för alla – alla för el”

I helgen var JU Solar Team som Axelent är huvudsponsorer till, på plats på eventet ”El för alla –...

Kenny Hong och Moa Carlsson - Med sikte på VM-guldet i Thailand

Läs om Hillerstorpsbördiga Kenny och Moas VM-resa i extremsporten thai-boxning

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.