Från idé till installation

Hur går det till från det att kunden har identifierat ett behov av maskinskydd tills dess att skyddet är på plats, monterat och klart? Här kan du läsa hur Tommy Claesson, Produktionsteknisk Chef på Nexans Sweden AB, beskriver processen ur ett kundperspektiv.

Nexans är en global kabeltillverkare med produktion i över 40 länder. I Grimsås tillverkar företaget cirka 42 000 ton kabel varje år. Det rör sig om över tusen typer av kablar, allt ifrån tunna fiberoptiska kablar till 100 mm grova kopparkablar, som produceras i såväl lätt som tung industrimiljö. Här arbetar 500 personer, varav cirka 300 jobbar direkt i fabriken som är uppdelad i två enheter med en total takyta på cirka 50 000 kvm.

Fabriken har 130 maskinlinjer som är allt ifrån någon meter och upp till 70 meter långa. I snitt sitter det sju till åtta maskiner på varje linje och en del av maskinerna har delar som roterar med upp till flera tusen varv per minut. Åldern på maskinerna varierar stort och det pågår en uppgradering av säkerheten på maskinlinjerna genom att addera nätpaneler och andra maskinskydd.

"Vårt samarbete med Axelent har accelererat de senaste åren. För närvarande har vi deras nätpanel X-Guard på tio av våra maskinlinjer och trådstegarna X-Tray är under uppbyggnad på en av maskinlinjerna. Ur sortimentet med X-Tra-produkter har vi beställt lite av varje, bland annat påkörningsskydd som går tillbaka till sin ursprungliga form efter en smäll", berättar Tommy Claesson, Produktionsteknisk Chef på Nexans Sweden AB i Grimsås.

Steg 1 – Risk- och behovsanalys

"Alla våra projekt börjar med att vi gör en risk- och behovsanalys. När den är klar bokar vi ett möte med Axelent där deras projektledare kommer hit och vi tillsammans går igenom behoven och kraven för det aktuella projektet ute i maskinparken."

"En utmaning när det gäller maskinsäkerhet hos oss är att vi måste ha access till maskinen när vi startar upp den. Det gäller därför att hitta maskinskydd med lösningar som operatörerna kan jobba i samtidigt som maskinen är igång. Här är Axelents expertkunskaper om alla standarder, regler och krav som gäller för maskinsäkerhet en stor tillgång."

Steg 2 – Ritning

När båda parter är införstådda med grundförutsättningarna och omfattningen av projektet börjar Nexans designers göra en ritning på en säkerhetslösning som matchar behoven och kraven.

"När vi gör ritningen har vi tillgång till Axelents produktdatabas. Att vi kan lägga in deras nätpaneler, stolpar och andra komponenter direkt i ritprogrammet ger oss mycket bättre koll på hur det blir i verkligheten och minimerar behovet av ändringar jämfört med om vi skulle börja med en allmän ritning. När vi ritar upp lösningarna ser vi även till att bygga med Axelents standardmått i så stor utsträckning som möjligt. Det gör att vi slipper specialbeställa sektioner, vilket sparar både tid och pengar."

Steg 3 – Offertförfrågan och affär

När ritningen är klar skickas den till Axelent tillsammans med en offertförfrågan. Och efter lite finjusteringar mynnar det ut i en affär.

'"För miljöer som är särskilt kritiska eller känsliga beställer vi två till tre uppsättningar av nätpanel så att vi har en eller ett par extra i reserv. Vid en krissituation får vi nya paneler och komponenter från Axelent inom en till två dagar, men produktionen kan inte ligga nere så länge."

Steg 4 – Leverans och montage

"Vi ser alltid till att montering ingår i affären och att vår projektledare har kontakt med de som utför montaget. Innan de åker hem godkänner vi installationen. Hittills har installationerna blivit som vi tänkt oss och vi har inte behövt göra om någonting. Hela processen, från riskanalys till färdig installation, tar mellan fyra och sex veckor. Det handlar mycket om planering från vår sida. Att få hem produkterna från Axelent och få dem monterade tar i regel bara någon vecka."

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Kundcase

Se vårt kundcase hos British Offsite i Essex, Storbritannien

Vi är glada över att kunna dela den otroliga resan i samarbete med våra uppskattade partners, Bri...

Tillsammans skapar vi ett lönsamt flöde

På det småländska höglandet, närmare bestämt i Eksjö, ligger Björkö Mekaniska AB eller BMA som de...

Maskinskydd kring monteringslina till Thule

Vårt systerföretag Axelent Engineering har lång erfarenhet av specialmaskiner som de levererat ti...

Att växa och utvecklas tillsammans

Att bygga långvariga relationer med kunder kräver mer än en bra produkt, bland annat tillit, komp...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.