Hillerstorps Specialmaskiner, 60 years

År 2019. Nio robotar rör sig längs med en automationslina. De plockar upp och sätter ihop sju olika delar. Resultatet blir en fot till Thules takräcken. Det tar fem sekunder för robotarna att göra arbetet men det har tagit Hillerstorps Specialmaskiner (HSM) betydligt längre tid att skapa automationslösningen. Följ med på en spännande tidsresa som tar sin början år 1959.

Hillerstorps Specialmaskiner)

 

 

Sigvard Larsson är fjärde generationen stenhuggare. Hans händer är stora och rejäla och det var som stenhuggare han började sin bana en gång i tiden. Han har förvandlat enorma flyttblock i granit till både vackra rund pelare och trappor. Men han blev rastlös under vintrarna när stenhuggeriet av naturliga skäl gick i dvala. Han började utföra reparationer åt jordbruk och industrier.

I en trakt av småländsk klurighet och Gnosjöanda såg HSM dagens ljus år 1959. Till en början hette företaget dock Hillerstorps Svetsverkstad.

Vinterdvala väckte mekanikintresset

”Jag har alltid varit intresserad av mekaniska arbeten”, berättar Sigvard, idag 86 år gammal. Men det var annorlunda förr. På 50-talet fanns ingenting av det som vi dag tar som självklart. Till exempel fick man inte ansluta motorer hur som helst. Endast en jordbruksmotor per fastighet med reglerat användande gällde. Det här var en del av sviterna efter andra världskriget och det ställde klurigheten på sin spets.

Ryktet sprider sig snabbt i byn 

”Att jag kunde fixa legosvetsarbeten och reparationer spred sig i byn och jag fick allt mer att göra. 1961 slutade jag helt med stenhuggeriet och ägnade mig på heltid åt min nya sysselsättning. Snart köpte jag min första svets och påbörjade samarbeten med företagen i bygden. Det handlade om enkla borrmaskiner, pressar, tråd- och rörbockningsmaskiner men allting under denna tid, slutet av 60-talet, ställde klurigheten på spets för det fanns inga färdiga maskiner eller komponenter att köpa, åtminstone inte för pengar som vi hade. Det som fanns var standardmaskiner som jag fick i uppdrag att automatisera och på så sätt förvandla till specialmaskiner.”

Fabriken växer ur smedjan

”Hela familjen Larsson var inblandad i mitt företagande. Min hustru, mina föräldrar och mina söner hjälpte alla till och det är ingen överdrift att påstå att sönerna Bengt och Håkan är uppvuxna i verkstaden. Det var dock inte förrän de slutade gymnasiet som de anställdes i firman. Bengt gick tekniskt program och Håkan en verkstadsteknisk inriktning som mynnade ut i yrket verktygsmakare. Jag själv har enbart 6 års skoltid så pojkarna kunde ju mer än jag redan från början, haha”, Sigvard ler brett.

HSM Celebrating 60 Years

 


”Det är inte sant”, fyller Bengt i, den äldste av sönerna. Farsan har alltid varit nyfiken och klurig. Det han har lyckats med är mer imponerande än det som utveckling en har lett fram till. Utan honom skulle HSM inte vara det företag det är idag.”

Smedjan på gården blev snart för liten för uppdragen trots alla tillbyggnader som gjorts under de trettio år som firman huserat där. Beslutet togs att bygga nytt. Som första företag i det nyetablerade industriområdet Nyhem, flyttade företaget in i helt nya lokaler i början av 1988 samtidigt som man bytte namn till Hillerstorps Specialmaskiner.

Automationsfokus förr i tiden, idag och i framtiden

Kännetecknande för HSM är ett obändigt intresse för ny teknik. Bolaget kan enklast beskrivas som en pionjär med ett starkt intresse för banbrytande ingenjörskonst. Man var först i Sverige med att använda linjära motorer, som bland annat används i utrustningar till excenterpressar. I bolagets lokaler har det tillverkats en mängd specialmaskiner och gemensamt för dem alla är att de konstruerats för att lösa ett problem. 

”Egentligen handlar det om att vi konstruerar prototyper som ska fungera till 100 procent direkt,” berättar Sigvard. ”Enkelt uttryckt handlar det om att överföra gammal erfarenhet till nya projekt.

”Förr, berättar Håkan, kunde farsan skissa upp sina tankar på en servett och jag och Bengt förstod vad han menade. Efter att vi flyttat till nya lokaler fick vi möjlighet att anställa personal och då fungerade det inte med skisser på servetter längre. Vi behövde skapa ritningar av idéerna och därför investerade vi ca 250 000 kronor i första CAD-programmen i början av 1990-talet. Hoppar vi fram ytterligare några år började vi fokusera på 4- och 6-axliga robotar som är en nödvändighet när du konstruerar specialmaskiner idag.”

HSM blir en del av Axelent Engineering Group

Sigvard gick officiellt i pension vid 68 års ålder år 2001. Även om han trappade ner det dagliga arbetet släppte han inte intresset för bolaget och han blev kvar som viktigt bollplank tills alldeles nyligen. Förutom generationsskifte på HSM inträffade även andra förändringar. År 2017 köps HSM av Axelent Engineering och blir en del av Axelent Engineering Group.

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Kundcase

Se vårt kundcase hos British Offsite i Essex, Storbritannien

Vi är glada över att kunna dela den otroliga resan i samarbete med våra uppskattade partners, Bri...

Kundcase – helhetslösning av förråd, cykelställ och servicestation till FastPartner

Vi ställde några frågor till Thomas Nilsson på FastPartner som valt en helhetslösning från Axelen...

Tillsammans skapar vi ett lönsamt flöde

På det småländska höglandet, närmare bestämt i Eksjö, ligger Björkö Mekaniska AB eller BMA som de...

Kundcase 1000 cykelplatser till Linnéuniversitetet!

Vi tycker det är extra roligt när vi får chans att visa på bredden av projekt som vi fått vara en...

Safety Design

Ta en titt på vår nya ritapplikation Axelent Safety Design - det enkla sättet att designa säkerhet.

Upptäck enkelheten med vår intuitiva ritapplikation, perfekt för att smidigt skapa säkerhetslayouter. Safety Design erbjuder ett omfattande utbud av produkter, från maskinskydd till skyddsräcke för fotgängare, som täcker alla aspekter av säkerhet i maskin- och lagermiljöer. Omfamna en säkrare arbetsplats med Safety Design, där säkerhet möter enkelhet.