JU Solar Team

Korsar en kontinent med solenergi

Sedan 2019 är Axelent Group stolta sponsorer till JU Solar Team, ett gäng studenter från Jönköping University som bygger bilar drivna helt av solenergi och tävlar med den i världens största race för just soldrivna bilar, Bridgestone World Solar Challenge. JU Solar Team har deltagit i denna tävling sedan 2013 och håller platsen som det främsta sol-teamet i norra Europa. Tävlingen de deltar i hålls i Australien och går ut på att cirka 50 lag från hela världen ska ta sig från Darwin till Adelaide, en sträcka på drygt 300 mil, och komma först över mållinjen. 

Det är ett spännande och utmanande projekt, vi får chansen att pressa innovationens gränser och bidra till en mer hållbar framtid

 

 

- Rikard månsson, Team manager för JU Solar Team 2023

Minskad miljö- och klimatpåverkan

Studenter jobbar mot en mer hållbar framtid

JU Solar Team 2023

JU Solar Team 2023

2023 år team består av 21 studenter från två olika fakulteter på Jönköping University, Tekniska Högskolan i Jönköping och Högskolan för lärande och kommunikation. Sedan början av 2022 har de arbetat med att designa, planera och ta fram den bil som de kommer tävla med i Bridgestone World Solar Challenge.

Bridgestone World Solar Challenge

Tävlingen

Bridgestone World Solar Challenge gick av stapeln första gången 1987 och har sedan dess hållits vartannat år i Australien. Tävlingen går ut på att lag från hela världen, främst från universitet och högskolor, ska designa och bygga bilar som drivs helt av solenergi för att sedan tävla mot varandra om vem som snabbast kan färdas drygt 300 mil och komma först över mållinjen. 

Axelight

Axelight

Den bil som kommer tävla i år går under namnet Axelight och är på flera sätt innovativ och nytänkande. Exempelvis är karossen gjord helt av organiskt material, linfiber. Detta material är inte enbart är med hälso- och miljövänligt utan ger även en fördel i tävlingen då det är lättare än kolfiber och mer flexibelt vilket gör att det motstår eventuella stötar bättre. Dessutom är den helt designad, planerad och byggd av studenterna i JU Solar Team.

Sedan 2019 har JU Solar Team försvarat en tionde plats i världen

JU Solar Team

Ta reda på mer om JU Solar Team och deras resa

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.