NCC Norsborg - Ett berg av möjligheter

Djupt inne i berget, under Eriksbergsåsen i Stockholm, byggs just nu en tunnelbanedepå. Det nya garaget för tunnelbanetågen består av tre uppställningstunnlar insprängda i berget. Tågen kommer dit via en 320 meter lång betongtunnel med en verkstad byggd ovanpå tunneln. Byggprojektet går under namnet Norsborgsdepån och är ett samverkansprojekt mellan NCC och SL (Storstockholms Lokaltrafik). Axelents uppgift har varit att säkerställa tågens lyftanordningar.

NCC forrad.jpg)

 

Startskottet för Norsborgsprojektet var Trafikförvaltningens beslut att införa ett nytt trafikstyrningssystem på Röda linjen för att utöka tunnelbanetrafiken och samtidigt köpa in nya, bekvämare vagnar.

Projektet omfattar en verkstadsdepå för tunnelbanan med verkstadsplatser och kontor ovan jord, tvätthall för tåget i berget samt anläggning av spår, el, signalsystem och tele både ovan jord och i bergrum. Den nya depån ska användas till att ta hand om, serva och tvätta de nya tunnelbanetågen.

610 meter förrådsväggar

Axelent Team Bygg är kända för att leverera nätväggar som används för skapa trygga och säkra förrådslösningar, men eftersom vi alltid försöker lösa våra kunders önskemål och behov fick förrådsvägg typ F en helt annan uppgift i Norsborgsprojektet. Nätväggarna användes främst för att bygga 24 burar i olika storlekar. Dessa burar skyddar 40 pelarplacerade lyftare. Lyftarna arbetar/lyfter tågen på plan fyra. Pelarna, placerade på plan tre, ser till att lyftarna gör jobbet på planet ovanför.

Bild: NCC

Tunnel.jpg

 

Sebastian Wangmo, inköp, NCC:

”Flexibilitet och service var viktigt för oss när vi valde leverantör. Någon som såg möjligheterna med vårt projekt. Axelent Team Bygg infriade dessa förväntningar. Vi köpte både material och montage för att minimera gränsdragningsproblematik. Det är en trygghet att veta att montaget utförs av samma bolag. Om t.ex. något problem skulle dyka upp i samband med montage är det med en produkt och ett varumärke som montören representerar. Det innebär omedelbar kontakt med support för att lösa problemet.”

Karin Morén, arbetsledare, NCC:

”För mig som arbetsledare har det fungerat utmärkt med Axelent som leverantör. Produkterna har levererats på utsatt tid och servicen har varit god. Montörerna på plats har varit hjälpsamma och villiga att kompromissa och hitta nya lösningar när små hinder dykt upp.”

Bild: Erik Mårtensson, Fotograf, NCC AB

OM NCC

NCC är ett av de ledande bygg- och fastighetsutvecklingsföretagen i norra Europa med en omsättning på 62 Mdr SEK och 18 000 anställda.

Med Norden som hemmamarknad är NCC verksamt inom hela värdekedjan – utvecklar och bygger bostäder, kommersiella fastigheter, industrilokaler och offentliga byggnader, vägar och anläggningar samt övrig infrastruktur.

HUVUDSAKLIG VERKSAMHET

NCCs huvudsakliga verksamhet består av att erbjuda insatsvaror för byggproduktion samt ansvarar för beläggning och vägservice. NCC skapar framtidens miljöer för arbete, boende och kommunikation med ett ansvarsfullt byggande som ger hållbart samspel mellan människa och miljö.

 

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-NEWS

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.