Liljas Plast – en revolutionär i plastbranschen

Plastens historia sträcker sig betydligt längre tillbaka än vad många tror. Redan år 1530 lyckades den tyske alkemisten B. Schobinger tillverka en sorts plast utav ost! Det första konstgjorda plastmaterialet som kunde användas praktiskt tillverkades i England i början av 1860-talet, men det var inte förrän några år senare som amerikanen J.W. Hyatt vidareutvecklade processen och framställde ett material som han döpte till celluloid. I början av 1900-talet utvecklades bakelit och under 1920-talet började plastindustrin ta form. Plasten var här för att stanna.

Emil_Granstrand.jpg)

 

Materialet plast har genom åren fortsatt att fascinera oss människor och plastens utveckling är ständigt i rörelse. Liljas Plast brukar säga att plast är materialet som fortfarande gör revolution. Liljas Plast håller i skrivande stund på att flytta in i sin nybyggda produktionsanläggning. En anläggning som möjliggjort en fördubbling av produktions- och lageryta.

Emil Granstrand, försäljning och projektledning, Liljas Plast:

”För oss kändes det viktigt att skapa ett säkert flöde där stor hänsyn tas till såväl miljö som personal. I taken finns ljudabsorbenter som dämpar ljuden från formsprutor och maskiner för att skapa en så behaglig arbetsmiljö som möjligt. Av samma anledning sugs materialet upp i slangar från materialhanteringsrummet och ut till produktionen. Detta leder till en betydligt mer dammfri miljö.

För att skydda personal och för att följa Arbetsmiljöverkets regler och normer har vi naturligtvis även investerat i maskinskydd.”

X-Guard med muskler av plast

”Vi har använt Axelents maskinskydd vid flera installationer tidigare, så det föll sig naturligt att använda dem även denna gång. Vi vet att såväl kvalitet som leveranssäkerheten är att lita på, och vi valde X-Guard Plast för att det systemet smälter in fint utseendemässigt plus att det är enkelt att jobba med.”

LiljasPlast.jpg

 

 

Liljas Plast

Affärskoncept:

Tillhandhålla tekniskt formgods till industrin efter kundens krav. Formprutning och montering av teknisk plast, silikon och gummi, specialiserade på högtemperatursmaterial och ingjutning.

Antal anställda: 74

Omsättning: SEK 152 milj (2015)

Grundat 1964. Familjeföretag.

Moderbolag i företagsgruppen bestående av totalt fem plastföretag (Liljas Plast, Polymed Hygienic, BoBe Plastindustri, Polymega, Liljas Plastic Ltd).

www.liljasplast.se

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-NEWS

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...