Jenni Asserholt, #42 HV71 damer

Jenni Asserholt blev under år 2014 utsedd till Årets Idrottskvinna, Mest Värdefulla Spelare under SM-slutspelet och Årets Hockeytjej. Hon har deltagit i tio VM (brons 2005, 2007) och tre Olympiska Spel (silver 2006). Hon har vidare vunnit två SM-guld och hon var lagkapten i landslaget senast 2015. Hur ser henne liv ut som hockeyspelare?

JenniAsserholt.jpg)

 


Varför började du spela ishockey?

”Jag hängde med när mina två äldre bröder spelade hockey. Det fanns ingen damishockey i Storå som jag kommer ifrån, så jag spelade med grabbar tills jag var 20 år gammal. Nu är jag 28 år och jag spelar faktiskt fortfarande med grabbar ibland. Innan jag hamnade hos HV71 följde jag med min sambo (som också spelar hockey, i HC Dalen) till Nya Zealand. Han skulle provspela där och jag passade på att spela jag också. Det är utvecklande tycker jag.”

Du har en fantastisk meritlista och du har spelat med Svenska Damkronorna under både VM och OS – hur är det?

”Det är naturligtvis oerhört stort att representera Sverige. Särskilt OS-turneringarna blir storslagna eftersom det är så många andra aktiva idrotter representerade.”

Du har ett OS-silver och två VM-brons – kan du leva på din sport?

”Jag har en anställning på HV71 där jag driver damhockeyn med uppgift att utveckla den, så man kan väl säga att jag på sätt och vis lever på min sport. Om man däremot jämför med mina manliga kollegor är det dock enorm skillnad. Det är få kvinnliga hockeyspelare som kan leva på sin idrott eller talang. Dessvärre.”

Vad har du för mål med hockeyn?

”Förr i tiden handlade det alltid om att vinna, och även om jag fortfarande har samma driv har mitt fokus med tiden kommit att förändras. Efter 10 VM och 3 OS ställer jag mig istället frågan; hur bra kan jag bli? Hur kan jag bäst driva och utveckla damhockeyn?

Efter två SM-guld med Linköping dog min motivation en smula, men HV71 har bestämt sig för att göra en uttalad satsning på damsidan för att nå SM-guld. Det känns inspirerande att få vara med på den resan. Har man under perioder tillbringat 15 timmar i ishallen av dygnets 24, undrar man ju ibland vad man håller på med.”

Finns det plats för annat än hockeyn i ditt liv?

”Under framför allt sommarhalvåret blir det mer tid över och då spenderar jag gärna tiden på resor och golf. Självklart passar jag även på att besöka min hemby för att känna lugnet. När jag spelade i Linköping HC passade jag på att samtidigt utbilda mig till sjukgymnast/fysioterapeut. Det är jag glad för.”

Tror du att damhockeyn går en ljus framtid till mötes?

”Det tror jag. Det hoppas jag. Bara under de senaste två åren har damhockeyn utvecklats enormt. Vi har blivit både bättre och snabbare och en åskådare som såg en match för tre år sedan skulle märka en stor skillnad som åskådare idag. Idag finns NHL för kvinnor i USA, och de spelarna kan försörja sig på spelandet. Jag skulle dock vilja påstå att den svenska ligan är den bästa i Europa så snart kanske vi också kan försörja oss på spelandet likt våra manliga kollegor.”

Tänker du på framtiden?
Jag menar den när du har slutat spela?

”Självklart snuddar jag vid de tankarna emellanåt. Ekonomin spelar roll och även tankarna på familj. En manlig hockeyspelare kan bli pappa och fortsätta sin spelarkarriär, det är av naturliga orsaker lite svårare för en kvinna. En inspiration är min lagkamrat i HV71 som är en av världens mest meriterade spelare på damsidan. Hon är 43 år och har tre barn. Förra säsongen gjorde hon 37 poäng på 28 seriematcher.”

 

5 snabba
med Jenni Asserholt

Storstad eller landet?
Landet

Vara aktiv eller slappa?
Självklart aktiv

Äta ute eller hemma?
Hemma

Favoritplats?
Skogen och naturen

Dold talang?
Oh. Svårt. Låt mig fundera en stund. Det är kanske inte direkt någon talang, men barn tyr sig gärna till mig och vi brukar så att
säga ”klicka”.

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här! 

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-NEWS

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.