X-Tray klarar högsta brandsäkerhetsklass, E90

Vid en brand är det viktigt att vissa saker fungerar fast det brinner. Det kan handla om larmsystem, nödbelysningar, sprinklersystem, rökluckor som ska öppnas eller andra saker som kan rädda liv vid en brand.

Brand.jpg)

 

Det är alltid en fördel att trådstegarna kan stå emot branden så länge som möjligt. För att testa detta används den tyska normen DIN 4102-12 som är framtagen för att testa ett komplett system med trådstegar, tillbehör och kablar.

Testet utförs genom att man använder ett kabelförläggningssystem, i vårt fall X-Tray trådstegar, tillsammans med en tidigare godkänd kabel. Vi valde att samarbeta med Dätwyler och Nexans som är bland de största tillverkarna av brandkabel i världen.

DIN-normen har tre klasser för godkännande; E30, E60, och E90. Klassernas namn motsvarar hur många minuter en kabel klarar sig i brandförloppet. X-Tray har klarat alla nivåer och är nu certifierat enligt E90.

» Lär dig mer om X-Tray på www.axelentwt.se

undefined undefined
Kablarna monteras i trådstegarna och kopplas till mätutrustning. Konsolavståndet är 1,2 m och lasten i trådstegarna ska vara 10 kg/m. För att simulera rätt vikt monteras kätting på sidan av trådstegen. I botten av ugnen sitter fyra stora oljebrännare för att skapa brandförloppet. Branden pågår i 90 minuter och mot slutet av tiden är temperaturen närmare 1 000° Celsius.
undefined undefined 
När en kabel kortsluts (säkringen löser ut) räknas den som utslagen. Eftersom kabeln tidigare är godkänd i en annan form av test är det nu trådstegens förmåga att motstå brand som avgör hur länge kabeln ska hålla. DIN normen har tre klasser för godkännande E30, E60, och E90 vilket motsvarar hur många minuter en kabel klarar sig i brandförloppet. X-Tray har klarat alla nivåer och är nu certifierat enligt E90.

 

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-NEWS

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.