Badrummet i fokus

Det är svårt att tro idag, men på 1960-talet saknade en tredjedel av bostäderna i Sverige badrum. I pyttelilla orten Dalstorp, Västergötland, förändrade företaget Svedbergs synen på hur ett badrum skulle se ut, genom att kombinera badrumsspegeln med ett skåp vilket ingen gjort tidigare. Under årens lopp utvecklades sortimentet av badrumsskåp i både metall och trä och idag är Svedbergs Nordens ledande leverantör av badrumsprodukter.

Svedbergs.jpg)

 

Från allra första början tillverkade Svedbergs mjölkkärl i ett eget bleckslageri. Andra generationen Svedberg såg nya möjligheter med bleckslageriet. Istället för mjölkkärl började man tillverka en ny typ av badrumsskåp – en nyhet som revolutionerade Sveriges badrum. Snart byggdes ett stort snickeri och de första badrumsmöblerna presenterades. Än idag, nästan hundra år efter grundandet, har bleckslageriet en viktig roll i Svedbergs produktion. Känslan för hantverket lever också kvar. Kunskap som har ärvts i generationer och anpassats till dagens moderna tillverkning.

Per Gustafsson, produktionsteknisk chef, Svedbergs:
”För oss är det en självklarhet att följa Arbetsmiljöverkets regler och normer. Genom att vi valt att använda Axelents maskinskydd vet jag att vi följer dessa. En annan stor fördel i arbetet med Axelent var att vi kunde få hjälp med smarta lösningar för att vår produktionsyta skulle kunna användas så ändamålsenligt som möjligt. Ett bra exempel på det är de vertikala dörrarna kring kantlistmaskinen. Genom att dörrarna lyfts uppåt istället för utåt sparar vi mycket golvyta som vi istället kan utnyttja till förmån för produktionsyta.

Farväl platta paket
”För ungefär 5-6 år sedan valde vi att lämna de platta paketen med omonterade produkter. Nu är istället Svedbergs produkter färdigmonterade och vi har övergått till vad vi kallar ett sugande flöde istället för ett tryckande flöde. För vår personal innebär det ett betydligt bättre arbetsklimat med mindre stress och färre förslitningsskador. Framöver kommer vi att fortsätta automatisera och se över våra produktionsflöden, samtidigt som personalen utbildas och hela företaget på så vis får sig en kunskapshöjning.”

undefined

Vertikala dörrar, speciallösning för att spara golvyta. Förutom kantlistmaskinen på bilden, finns monterade X-Guard® maskinskydd kring plåtpress och robotcell på Svedbergs.

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-NEWS

16 dec 2016 • X-NEWS

God Jul & God Fortsättning

Vi hörs igen 2017.

16 dec 2016 • X-NEWS

Hundraårig chokladhistoria

Chokladfabriken har fått en ny uppgift. De äldsta delarna av Chokladfabriken ritades av Ivar Teng...

16 dec 2016 • X-NEWS

Automatisk dörrstängare X-Guard

Önskemål kring någon form av automatisk dörrstängare har funnits under en tid. Nu finns det en en...

16 dec 2016 • X-NEWS

Axelent Spain S.A.U. Spanska teamet växer

Den spanska marknaden tickar på och förfrågningarna accelererar stadigt. Ökad efterfrågan ställer...