Axelent tar pulsen på HV71 Dam

Dam • 2003 Jönköpings IF Queens bildas  2003/2004 Division 1 2006/2007 Slutspel SM • 2008 Jkpg IF Queens blir HV71 Dam • 2012 Riksserien • 2014/2015 Division 1 Syd

 

Bakom kulisserna

Axelent AB är premiumpartner till ishockeylaget HV71, på både herr- och damsidan. Vad driver spelarna och tränarna? Kan man vara pappaledig och professionell hockeyspelare? Kan man försörja sig som hockeyspelare när man är kvinna? Axelent ställde frågorna och fick svaren.

UlfJohansson.jpg)

 

Ulf Johansson, tränare HV71 dam:

Varför började du spela ishockey?

”Jag är uppvuxen i Umeå, där var det bara hockey som gällde. Min far var materialförvaltare i Björklöven i 35 år, så jag är mer eller mindre uppvuxen i en ishall och i hockeykretsar, så det föll sig naturligt för mig att börja med hockey.”

Vad är ditt mål med hockeyn?

Det är ganska enkelt! Jag tror och hoppas att alla ledare i grunden har samma mål, nämligen att utveckla spelare i olika åldrar – både på och utanför isen. I mitt och HV71:s fall innebär detta utveckling på högsta möjliga nivå och då kommer även andra målbilder in, som t.ex. en resultatinriktad verksamhet. Här är tveklöst målet både för mig och föreningen att vårt lag ska hålla en hög nivå och nå sportslig framgång.”

Är du en bättre tränare än spelare?

”Verkligen svårt att jämföra! Som spelare var jag tyvärr lite lat emellanåt, men mitt spelsinne och min teknik var bra. Dock var jag lite för långsam. Jag kan uttrycka det så här: hade jag vetat då, vad man nu vet som tränare, så hade jag definitivt varit en bättre spelare! Men det är ju alltid lätt att vara efterklok förstås.”

Påverkas du av vad media skriver?

”På damsidan är vi ännu inte så hårdbevakade att vi får den personliga kritiken mot spelare och tränare. I ärlighetens namn hinner jag inte alltid läsa det som skrivs heller, men visst följer jag med i vad som skrivs.

Eventuell negativ kritik är oftast jobbig – oavsett om man är spelare eller ledare, man måste försöka komma ihåg att som individ gör man inte alltid rätt. Ibland tar spelare fel beslut på isen, ibland tar man som ledare fel beslut, lägger upp fel taktik eller tar ut fel spelare vid olika tillfällen. Det innebär att man kan hamna i situationer där matcher förloras och trenden blir negativ och DET påverkar alla, oavsett vad som sägs.

I sådana lägen gäller det att tro på varandra, på vad vi gör och INTE påverkas av vad som tycks och tänks från andra håll.”

Hur är det att vara tränare för ett kvinnligt lag? Tror du att det skiljer något mot att coacha manliga lag?

”Oj, jag tror att det skiljer väldigt mycket jämfört med att vara ledare för ett manligt lag! Hockeyn i grunden är densamma, men arbetet i och kring laget skiljer sig väldigt mycket och det tror jag är likadant även i andra lagsporter. Givetvis kan det skilja väldigt mycket från lag till lag, men en väldigt generell beskrivning är att i manliga lag är det mer ”rakt på” utan krusiduller. I ett kvinnligt lag är det mer ifrågasättande, lite mer ”om sig och kring sig”, innan man kör. Även som ledare är uppträdande och språk lite annorlunda, man måste ha kött på benen för alla beslut och för det mesta som man vill laget ska genomföra.

Tjejer är otroligt skarpa i både analyser och utförande, så det är också en stor del av utmaningen i att vara ledare för ett damlag på den här nivån.”

Vad tycker du om att kvinnorna inte kan försörja sig på sin idrott, trots att en del av dem har spelat upprepade gånger i såväl VM- som OS?

”Naturligtvis hade jag gärna sett att alla våra spelare kunnat få en lön som gjort att man kunnat ägna mer tid åt hockeyn. Jag tror att vi inom en mycket snar framtid är där, brytpunkten känns väldigt nära.

Vi har i snitt en ledig dag i veckan, vi reser i stort sett över hela Sverige och grundserien består av 36 omgångar. För att detta ska kunna bedrivas på sikt, måste en förändring till så att våra spelare kan jobba exempelvis halvtid och sedan spela hockey.

När vi kommer hem från bortamatcher i Norrland, rullar bussen in i Jönköping vid 06.30 på måndagsmorgonen
och tjejerna åker direkt till sina arbeten. Det fortsätter sedan med träning på kvällen och en ny vecka går igång. Samtidigt kräver vi engagemang och resultat varje match … detta är naturligtvis otroligt slitsamt!

Här måste jag nämna att HV71 tar stora steg för utvecklingen av damhockeyn. Satsningen ökas för varje säsong, klubben har en klok plan för framtiden, både kort- och långsiktigt, vilket gör att förutsättningarna för en spelare i HV71 hela tiden förbättras.”

Blir man en rödstrumpa/feminist när man tränar kvinnor? (Undertecknad är inte någon sådan, men känner orättvisan när såväl manliga som kvinnliga spelare intervjuats.)

”Haha, nej, det blir man inte nödvändigtvis. Generellt, visst ser man skillnaden som råder mellan män och kvinnor inom den svenska ishockeyn, det skiljer ju en del och det tycker jag i sig inte är konstigt. Men man måste också se det hela objektivt, damhockeyn är väldigt ung jämfört med herrhockeyn.


Jag vill påstå att damhockeyn fortfarande är under stark utveckling – här tas enorma steg varje säsong, både rent sportsligt och organisatoriskt hos såväl förbund som klubbar. Fortfarande kan det otroligt nog vara så att damhockeyn inte är välkommen i vissa klubbar, men detta håller på att förändras drastiskt. Jag tror att de framsteg många av de stora klubbarna gjort på damsidan kommer att slå väl ut för bredden och snabbt innebära förändringar i stort.

För mig är det fullständigt otroligt att det på sina håll fortfarande pågår en debatt om att göra damhockeyn ”rumsren” och vi som jobbar inom sporten har sedan länge lämnat den nivån. Om detta gör oss till feminister vill jag väl inte säga, jag tycker det bara är sunt förnuft och en självklarhet.”

Hur uppfattar du omgivningens reaktioner på damhockeyn?

”Enbart positiv! Som jag sagt tidigare, damhockeyn är verkligen på frammarsch och allmänhet, media och sponsorer tror jag både förstår och uppskattar vår sport samt de ideal och den värdegrund den står för!”

Damfotbollen har fått ett lyft och mycket utrymme i media. Står damhockeyn näst på tur tror du?

”Utan tvekan! Vi i Jönköping ser en grym ökning av medias intresse. Det gäller såväl radio, TV och press. Sociala medier fyller också sin funktion – man når ut mycket bredare, vilket är oerhört positivt.”

 

5 snabba
med Ulf Johansson

Storstad eller landet?
Storstad

Vara aktiv eller slappa?
Vara aktiv

Äta ute eller hemma?
Hemma

Favoritplats?
Soffan

Dold talang?
Jag spelar trummor i ett coverband

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här! 

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-NEWS

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.