Till Paris på cykel till förmån för kritiskt sjuka barn

Team Rynkeby – God Morgon (TR-GM) är en del i ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer, och deras familjer. I årets upplaga var de över 2000 deltagarna uppdelade i 54 lag från sju länder, som alla har cyklat olika vägar till Paris. Ett av de 16 svenska lagen är TR-GM Jönköping, här finns Axelent med som sponsor och det svartgula X:et går att skåda på cyklisternas högra axel.

Det hela började i Danmark år 2001 där Knud Vilstrup på Rynkeby Foods fick en idé om hur han kunde förbättra sin egen hälsa och se målgången i det världsberömda cykelloppet Tour de France. Kort och gott ville Knud samla ihop ett gäng som skulle cykla från Ringe i Danmark till Paris i Frankrike. Han tyckte att Rynkeby Foods åtminstone kunde sponsra gänget med sin juice. Knud var ihärdig och ledningen på Rynkeby Foods gick med på att inte bara sponsra med juice utan även 50 000 danska kronor (DKK) för att Knud och hans cykelvänner skulle kunna komma igång. Ett krav var att minst 10 deltagare skulle följa med, och Knud levererade. Året efter stod 11 cyklister och en funktionär redo att påbörja sin drygt 120 mil långa resa från Ringe till Paris, laget fick namnet Team Rynke.

Team Rynkeby (1)

 

 

Team Rynke – en sponsorsuccé

Men det var inte bara Rynkeby Foods som ville vara med och sponsra det nya initiativet. Team Rynke var så duktiga på att skaffa sponsring att de fick ett överskott på 38 000 DKK efter att de kommit hem till Danmark. Dessa pengar beslöt de att donera till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital, och på den vägen är det. Det var alltså inte menat som ett välgörenhetsprojekt från början. Men Knud och de andra såg potentialen och så föddes detta fantastiska projekt som varje år genererar mer och mer pengar för de som behöver det allra mest. I många år hade lagen från de olika länderna samma namn, Team Rynkeby. Under våren 2016 såldes juiceföretaget Rynkeby Foods A/S till det tyska juiceföretaget Eckes-Granini. Den efterföljande omorganisationen ledde till att det nu är Eckes-Graninis varumärke God Morgon som ser till att de pengar som Team Rynkeby samlar in i Sverige, Norge och Finland fortfarande oavkortat går till svårt sjuka barn. Så trots de nya lokala namnskillnaderna fungerar Team Rynkeby fortfarande som ett gemensamt cykellag för välgörenhet under Team Rynkeby-namnet.

Målgång i Paris

Den 6 juli 2019 rullade så alla 54 lagen in på Champs Élysées för upploppet på deras långa resa.
– Det blir en kväll fylld av glädje över att turen är avklarad, men det kommer också att bli lite vemodigt för deltagarna. De senaste veckorna har varit otroligt intensiva och i morgon vaknar deltagarna upp på sina hotellrum utan att behöva ta på sina cykelkläder och trampa iväg. Många kommer att känna ett litet tomrum, säger Carl Erik Dalbøge, direktör för Team Rynkeby Fonden. I slutet av september kommer Team Rynkeby Fonden att publicera hur mycket pengar deltagarna samlat in i år till kritiskt sjuka barn i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Färöarna, Island och Tyskland. Förra året samlade hela teamet in över 100 miljoner svenska kronor.

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-News 2019

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...