Säkert samarbete

Med god precision och styrka har han yxat och sågat sig till toppen. Ferry Svan blev ett namn på allas läppar när han under föregående år kammande hem guldmedaljen i junior-VM i den udda sporten Timbersport.

Ferry-Svan-and-Timbersport.jpg)

 

 

 

Timbersport är en scensport där det är fokus på snabbhet, styrka, uthållighet och precision. Egenskaper som inte bara driver Ferry Svan framåt, utan även har blivit viktiga ledord för hans sponsor Axelents framfart i världen.

– Säkerheten är prio ett för oss, inom sporten finns ett stort säkerhetstänk, och ett krav för att ens få börja utöva sporten är en kurs i just säkerhet, säger Ferry och fortsätter:

– Axelent och Timbersport har flera gemensamma nämnare, även om det inte ser ut så vid första anblicken. Därför är det extra kul att just Axelent nu blir min sponsor.

Axelent-sponsoring-Ferry-Svan-in-Timbersport.jpg

 

 

Om Ferry Svan

Ferry Svan, 21 år gammal, går från klarhet till klarhet. Han kan titulera sig regerande juniorsvärldsmästare i Timbersport och är en stigande stjärna även på seniorsidan. Han beskrivs som en riktig vinnarskalle – ett drag som sannolikt har gått i arv från pappa Gunde Svan, en svensk skidlegendar.

Det var i gymnasiet som Ferry introducerades för sporten där man med yxa och såg ska ta sig igenom stockar. Att valet just föll på den tuffa scensporten Timbersport var absolut inte självklart – det är ingen stor sport i Sverige, än så länge. Stort är det däremot i Nya Zeeland, Australien, Kanada och USA, medan det i Europa är främst Tyskland, Frankrike och Belgien som profilerat sig.

Ferry-Svan-junior-world-champion.jpg)

 

 

Vilken kraft

Själva tävlingen består av sex discipliner. Tre med yxa; Springboard, Standing Block Chop och Underhand Chop, samt tre med såg och motorsåg; Stock Saw, Single Buck och Hot Saw. Även om namnen inte avslöjar vad det handlar om så krävs det muskelstyrka och uthållighet i samtliga moment. Och god fysik kräver en engagerad atlet:

– Jag kan inte riktigt leva på den här sporten i dag, men med Axelent i ryggen öppnas dörren för nya möjligheter, säger Ferry.

Det var till Nya Zeeland Ferry åkte för att träna inför junior-VM och det är också dit han helst reser om han själv får bestämma. Självklart eftersom Timbersport är betydligt större där, men även för klimatet.

– Jag har länge närt en dröm om att faktiskt flytta ner och träna med de bästa. Det är en dröm som nu kan komma att realiseras med hjälp av Axelent, säger Ferry.

Ferry har redan, som yngsta någonsin, vunnit ett junior-VM samt tagit silver i Nordiska Mästerskapen. Efter åttondeplatsen och ett rejält förbättrat personbästa under Champions Trophy (seniorer) i Marseille under maj månad är det nu fullt fokus på nordiska mästerskapen som avgörs i danska Roskilde i början av juni.

Vi på Axelent sponsrar stolt Ferry Svan och ser fram emot att följa honom i jakten på medaljerna!

FAKTA FERRY SVAN

Namn: Ferry Svan

Familj: Mamma, pappa och storasyster Julia.

Ålder: 21

Sysselsättning: Tränar timbersport.

Är med i svenska landslaget.

Bor: Vansbro, Dalarna

Medaljer: NM för juniorer: guld 2014 och 2016.
JVM-guld 2017, silver i senior-NM 2017.

Mer Timbersports: YouTube

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här! 

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-News 2018

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.