Säkerhet i fokus på robotanläggningen

Hur arbetar egentligen Nordens största anläggning för robotiserade automations-lösningar med säkerhet? Här berättar Dan Gunnarsson och Cecilia Benze från Yaskawa Nordic AB om företagets samarbete med Axelent.

Yaskawa Nordic AB bildades i början av 1970-talet i småländska Torsås, då under namnet Torsteknik. Företaget är en del av det börsnoterade japanska Yaskawa Electric Corporation, en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer samt styrsystem, med över 400 000 Motoman-robotar installerade över hela världen.

Machine-guarding-at-Yaskawa-Nordic.jpg)

 

 

Den svenska delen av företaget sysselsätter omkring 160 personer vid anläggningarna i Torsås, Kalmar och Jönköping. I samtliga orter har företaget robot-programmering och handhavande för robotoperatörer, medan den tillverkande delen endast finns i Torsås. Här görs styrsystemet till samtliga robotar för Europamarknaden samt färdiga robot-anläggningar till i huvudsak svenska kunder. De tillverkar även kringutrustning för en fungerande robotanläggning, exempelvis gripverktyg, svetsutrustning samt så kallat gantry och banor, som ökar robotens arbetsområde. ”Vi erbjuder produkter som syftar till att ge våra kunder konkurrensfördelar genom att öka produktiviteten och skapa en bättre arbetsmiljö”, säger Cecilia Benze, marknadskommunikatör på Yaskawa Nordic AB.

Dan Gunnarsson, ingenjör på Yaskawa Nordic AB, fortsätter: ”Likaväl som Yaskawa Nordics produkter skapar en tryggare och mer effektiv miljö för sina kunder så lägger företaget även stor vikt vid att skapa bättre förhållanden på den egna arbetsplatsen. Att säkerheten är i fokus och att ständigt hålla sig uppdaterad på vilka krav som ställs är en självklarhet för Yaskawa Nordic. Vi har en design- och konstruktionsavdelning som håller sig väl uppdaterad om det senaste inom kravbilden för säkerhet. Yaskawa Nordics har ett mångårigt samarbete med Axelent – det sträcker sig 15–20 år tillbaks i tiden.

Dan-Gunnarsson-Ingenjör-Yaskawa-Nordic.jpg

 

 

 Att säkerheten är i fokus och att ständigt hålla sig uppdaterad på vilka krav som ställs är en självklarhet för oss.

Dan Gunnarsson, ingenjör, Yaskawa Nordic

 

Anledningen till att valet föll på just Axelent var den höga kvaliteten på produkterna och de korta ledtiderna. Samarbetet har fungerat bra från start. Om vi har några frågor eller problem får vi alltid snabba svar och de har korta ledtider på offerter, vilket vi uppskattar. De säkerhetslösningar som Axelent tillhandahåller till robotanläggningen är i nuläget skyddsgårdar, trådstegar och dörrlås. Vi har alltid haft en hög nivå på skydd och säkerhet på våra anläggningar, och vid specialprojekt görs alltid en riskanalys under uppstarten av projektet. Axelents roll och påverkan på vårt säkerhetsarbete är viktig. Inte minst när våra konstruktörer ska ta fram nya och smidiga lösningar vad gäller skydd och säkerhet i våra anläggningar.”

Vill du hellre läsa X-News i PDF-format?

Läs hela X-News här!

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och X-News 2018

Härlig vinter

En riktigt härlig vinter önskar vi på Axelent.

Axelent levde upp till kraven

Evomatic har under en tid arbetat med ett större wellpapp-projekt till en ledande aktör på markna...

Stämningsfullt i Axelent Arena

– In The Name Of Love

Från idé till IRL

Utmaningen med att sitta och rita upp en modell i datorn är att det oftast är väldigt svårt att f...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.