Kabelstegar för livsmedelsindustrin

Inom livsmedelsindustrin handlar mycket om hygien och säkerhet. Inom Axelent, som levererar produkter till livsmedelsindustrin, handlar det om att möta dessa krav med kvalitativa, lättrengörliga ytor och skräddarsydda lösningar. Låt oss titta närmare på Axelents smarta X-Trayutbud inom kabelstegar för livsmedelsindustrin.

Aw 70 Web Image 500X380 Daniel)

 

X-Trays signum är kombinationen av att vara stark, smidig och lättinstallerad. Attraktiva egenskaper när det handlar om trådstegar för kabeldragning. Axelents kabelstegar kan dessutom skryta med marknadens längsta konsolavstånd.

– Vi har satsat hårt mot livsmedelsindustrin med våra kabelstegar, berättar Daniel Filipsson, ansvarig för X-Tray inom Axelent. På exempelvis ett lager är inte rostfritt material ett krav, men inne i miljöer där mat hanteras råder strikta krav på rostfria och syrafasta materialval samt hygieniska uppfästningar och tillbehör som underlättar rengöringen.

Kablage behövs överallt, i alla lokaler och till alla maskiner. Drar du en kabelstege genom en hel verksamhet inom livsmedelsindustrin blir de olika kraven som ställs på hygien tydliga, som skillnaderna mellan exempelvis produktion- och förpackningslokaler. De högsta kraven hittas inom produktionsprocessen, vilket X-Tray möter med rostfritt och syrafast utförande. Samtidigt är det även en konstruktionsfråga.

Aw 70 Web Image 800X530 Chokladfabriken

 

– Vi kan ta vår kabelstege med 30 mm kant, som med fördel kan monteras på högkant, som ett exempel. Den är lättare att hålla ren då den är anpassad för ett lager kabel samt har mindre ytor som ansamlar smuts och bakterier, jämfört med en kabelstege där öppningen ligger uppåt. Sen finns ju vår speciella Z-stege, där kablarna ligger som i en slalombana. Kablarna ligger då löst, vilket gör att de kan tvättas runt om och man kommer åt överallt där smuts annars samlas, som till exempel vid buntbanden. Kablarna i Z-stegarna ligger kvar tack vare den finurliga konstruktionen. Detta är det senaste och mest hygieniska, säger Daniel Filipsson, och fortsätter:   

– Hygienkrav går att möta på flera sätt, med genomtänkta produkter och med rätt montering som underlättar rengöring. Där spelar Axelents erfarenhet en viktig roll. Och, så klart, vårt breda utbud.

Aw 70 Web Image 800X530 Xtray Ny)

 

Ytskikten för livsmedelsbranschen, är det alltid rostfritt och syrabeständiga material som ni använder? 
– Ja, det är rostfritt 304 och syrafast 316 som är det som används där krav ställs, men elzinkat fungerar där man inte behöver rengöra ofta eller med starka lösningsmedel.

Finns det mätningar som görs beträffande bakterier inom livsmedelsindustrin? 
– Man mäter miljön i lokalerna kontinuerligt och vi anpassar våra produkter därefter. Lättrengörliga runda ytor med radier och utan 90-graders skarvar är att föredra, liksom helsvetsade sömmar, så vi minskar fickor för ansamling av vatten och smuts vilket bildar bakterier.

Finns det ytterligare saker att tänka på, där Axelents know-how och erfarenhet märks, när det kommer till att leverera alternativt montera produkter till och inom livsmedelsindustrin?
– Tillräckligt djup från väggar o maskiner på uppfästningar, 50-100 mm, så det går att rengöra bakom och mellan alla installationer. Här har X-Tray flera hygienanpassade beslag och uppfästningar. X-Tray har även flera svetsfästen, där man svetsar dit uppfästningar och stegen för att minska på beslag och bultar för den mest hygieniska installationen.

Relaterade artiklar

Hitta fler resurser och Kabelstegar

Axel i livsmedelsindustrin del 2

Axelents säkerhetsagent Axel arbetar vidare för att göra chokladfabriken till en ännu mer säker a...

X-Tray bäst inom livsmedelsindustrin

Axelents kunder har höga krav, deras kunder likaså. Elföretaget Solotec installerar och använder...

Z-stegen möter livsmedelsindustrins höga hygienkrav

Axelents produktansvariga Daniel Filipsson visar på fördelarna med Z-stegen. En kabelstege med st...

Så väljer du rätt kabelstege

Så väljer du rätt kabelstege för just din verksamhet. Med X-Tray får du ett kabelförläggningssyst...

Xperience

Besök vårt digitala showroom och upplev våra produkter i dess rätta miljö.

I vårt digitala showroom kan du uppleva Axelents utbud i sin rätta miljö, oavsett vart i världen du befinner dig. Utforska våra produkter genom att navigera mellan produktion, lager, automatiskt lager och utlastning. Om något särskilt fångar ditt intresse - klicka bara på produkten för att se en film, läs en artikel och lär dig mer. Vi tror du kommer gilla det lika mycket som vi!